Patikaként nem működhet tovább a miskolci Aranyszarvas
Mivel 250 méteren belül van másik gyógyszertár, ezért új működési engedélyt nem kaphat, a műemléki védettséget élvező patikabútort azonban az önkormányzat nem hajlandó elszállítani az időközben szintén műemlékké nyilvánított ingatlanból – írja a boon.hu regionális hírportál.

Ahogy a lap írja, a miskolci Aranyszarvas patika sorsa érdekesen alakult a rendszerváltozás után, az üzlethelyiség ugyanis Bruno Bigatton cégéhez került, a bútorzat viszont ajándékozás útján az önkormányzathoz. Az utolsó bérleti szerződés megszűnését és a működési engedély visszaadását követően viszont változott a helyzet, ugyanis a patikatörvény néhány évvel azt megelőzően megváltozott, és mivel kétszázötven méteren belül működik másik gyógyszertár, az Erzsébet téri üzlethelyiség ilyen módú üzemeltetésére nem volt mód.

A miskolci önkormányzat nemrég azt írta, ezt követően a Bigatton Kft. felszólította őket, hogy szállítsák el a műemlék bútorzatot. „Tekintettel azonban arra, hogy a műemlékvédelmi hatóság állásfoglalása szerint a bútorzat helyben tartására kell törekedni, az önkormányzat a felszólításnak nem tett eleget.”

Ezt követően a Bigatton cég bírósághoz fordult, és keresetének ott helyt adtak: jogerősen kötelezte az önkormányzatot a bútorzat elszállítására és a helyiség kiürítésére. A cég végrehajtási eljárást kezdeményezett a helyiség kiürítése iránt, akkor viszont a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya az egész ingatlant műemlékké, a patikát pedig műemléki értékké nyilvánította. Ami elvileg lehetetlené teszi az ingatlan kiürítését.

Mivel azonban egy 2017 novemberi bírósági végzés szerint a helyiséget ki kellene üríteni, ezért a tulajdonos a következő hetekben elvégezteti a bútorok elszállítását, az önkormányzat terhére – írja a boon.hu. A lapnak nyilatkozva a tulajdonosokat képviselő ügyvéd hozzátette: „Természetesen a megfelelő szakemberekkel úgy fogjuk szétszereltetni a patikát, hogy az később újból összerakható legyen. A kialakult helyzetet mi is sajnáljuk, de ügyfelem álláspontja is érthető: szeretné kiadni a tulajdonában lévő üzlethelyiséget”.

Forrás: boon.hu
Kelt: 2020-01-02