Kórházi beszállítók: Nem elég a kormány által bejelentett adósságrendezés
Több mint 70 milliárd forinttal tartozik a kórházakat fenntartó állam a beszállítóknak, ezért a hét elején a szervezetük, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felszólította a kormányt, hogy rendezze az adósságot, mert ennyi lejárt kintlevőséget a beszállítók már nem tudnak kezelni, és a helyzet a betegellátást veszélyezteti – írja az Index.hu.

Erre reagálva jelentette be csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, hogy az e heti kormányülésen 42,8 milliárdos adósságrendezésről döntöttek, amiről a kormány a számlák mögötti teljesítést is ellenőrizve közvetlenül kíván megállapodni a beszállítókkal – írja a lap.

Az Orvostechnikai Szövetség csütörtök délutáni közleményében „rendkívül veszélyes üzenetnek” nevezte, hogy a kormány a lejárt adósság alig több mint felét kívánja csak kifizetni. A számlák jogosságának ellenőrzését életszerűtlennek tartják, mert az azok mögött álló termékek és szolgáltatások zömét közbeszerzési eljárások keretében szállították, és az intézményeknek volt jogorvoslati lehetőségük kifogást emelni egyes számlák miatt, a tartozások átlagos késedelme több mint 300 nap, és csak az az éven túli elmaradások összege több mint 10 milliárd forint, nem világos, miként ellenőrizné a kormány több száz beszállító több tízezer számláját.

Az OSZ emlékeztet arra, hogy a kormány a 2011–12-es nagy adósságrendezés során sem vitatta a teljes tartozás összegét, és burkoltan arra is utalnak, hogy ha a kormány nem fizet, akkor fizetésképtelennek minősülhet, az adósságot pedig kamat- és végrehajtási költségek növelhetik tovább.

Végül azért is kérik, hogy a kormány a teljes adósságot fizesse ki, mert ellenkező esetben a beszállítói bizalom a teljes állami intézményi szférával szemben inoghat meg.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-12-20