Hat meddősségi központot államosít a kormány
A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletek szerint a kormány hat magántulajdonban lévő meddőségi központot vonna irányítása alá, és megszereznék a működésükhöz szükséges ingatlanokat is, írja az Mfor.hu.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nemrég a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján arról beszélt: a kormány segíteni akar a 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak, ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Az emberi élet nem üzlet, mondta az államtitkár.

A csütörtöki Magyar Közlönyben külön-külön jelent meg a hat meddőségi klinika állami átvételéről szóló rendelet. A következő intézetek kerülnek állami irányítás alá:

• a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.,
• a budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
• a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
• a budapesti Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.
• a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
• a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

Az állami tulajdonosi joggyakorló az Állami Egészségügyi Ellátó Központi (ÁEEK) lesz, a rendelet értelmében ez az állapot 2022. december 31-ig fenn fog állni. A rendeletekben az is olvasható, hogy a cégek közös irányítás alá kerülése nem számít összefonódásnak, azt a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény értelmében nem kell a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelenteni. Ezeket az összefonódásokat ugyanis a kormány a népességfogyás megállításának és a meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tételének szükségességére való tekintettel közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette.

További részletek az Mfor.hu cikkében.

Forrás: mfor.hu
Kelt: 2019-12-20