A gyógyszerimport könnyítésével csökkentené az árakat az amerikai kormány
Az amerikai kormány az árak letörése érdekében a gyógyszerimport átalakítását tervezi – jelentette be az emberi erőforrások és egészségügy minisztériuma szerdán Washingtonban.

A reformtervezet Kanadából és más országokból származó, az amerikaiaknál gyakorta olcsóbb gyógyszerek importjának engedélyezését irányozza elő. „Történelmünk során korábban egyetlen amerikai elnök sem kérte fel az FDA-t (amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság), hogy nyissa meg kapuit Kanadából származó biztonságos gyógyszerek előtt” – fogalmazott Alex Azar miniszter egy telefonos sajtókonferencián. A tárcavezető „történelminek” minősítette a reformot.

Az amerikai kormányzat már július 31-én jelezte a várható reformot – amely Donald Trump korábbi választási ígéreteinek egyike –, szerdán pedig a minisztérium nyilvánosságra hozta a konkrét szabályzókat is.

Az egyik rendelkezés felhatalmazza az Egyesült Államok tagállamait, hogy hívjanak létre olyan programokat, amelyek alapján a Kanadában már orvosi receptre felírt gyógyszereket forgalmazhatják. Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA) engedélyeznie kell e programokat, lehetővé téve ezzel azt, hogy az adott tagállamok importálhassák a szükséges kanadai gyógyszereket. Több tagállam, köztük például a Kanadával határos Vermont és New Hamsphire már jelezte, hogy szándékában áll ilyen jellegű egészségügyi program kialakítása.

E programok azonban csak tabletták importjára vonatkozhatnak és egy 2003-ban hozott és változatlanul érvényben lévő törvény értelmében nem irányozhatják elő úgynevezett biológiai gyógyszerek importját. Így például nem lesznek behozhatóak az Egyesült Államokban drága inzulin-készítmények sem. A szövetségi minisztérium másik rendelkezése lehetővé teszi az amerikai gyógyszergyártóknak, hogy a laboratóriumukban kikísérletezett és eddig csakis más országokban engedélyeztetett és forgalmazott készítményeiket az amerikai piacon is forgalomba hozhassák.

Elemzők szerint e második rendelkezés jelzi az amerikai egészségügyi rendszer abszurditását. A gyógyszertárak és a biztosítótársaságok miatt ugyanis a gyógyszergyárak gyakran nem képesek csökkentetni áraikat, s az ugyanazzal a hatóanyaggal készült, de külföldön forgalmazott gyógyszereik külföldön olcsóbbak, mint az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-12-20