Kórházszövetség: 71 milliárdra nőtt a kórházak adóssága
Sürgős beavatkozásra van szükség a kórházaknál a betegellátás biztonsága érdekében, írja közleményben a Magyar Kórházszövetség a kórházi adósságok rendezéséről, amelyet az Index.hu idézett.

Mint írják a Magyar Orvosi Kamara oldalán közzétett közleményben, október végén 64 milliárd forint volt a kórházak adóssága, november végén pedig már 71 milliárd, így év végére a szám elérheti a 80 milliárd forintot is. Állítják, a kórházak évről évre létbizonytalanságban töltenek legalább két-három hónapot, hiszen az ellátási kötelezettségük miatt túllépik a költségvetési keretüket.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea szerint a kórházak folyamatos működése és a biztonságos betegellátás érdekében elengedhetetlen, hogy még idén döntés szülessen a kórházak konszolidációjáról. Ha ez nem születik meg, akkor számolni kell azzal, hogy a kórház nem tudja ellátni a betegeket, mert sem munkabért, sem a gyógyszereket nem tudják majd beszerezni.

A beszállítók ugyanis megmondták, hogy nem akarják a kintlévőségeket tovább finanszírozni, és a tartósan nem fizető intézményeknek pedig nem szállítanak addig, míg nem rendezik az adósságot, írja a Kórházszövetség.

A Magyar Kórházszövetség együttműködne a jogszabályalkotókkal abban, hogy megoldják a helyzetet. A teljes közlemény az alábbi címen olvasható.

Forrás: index.hu/mok.hu
Kelt: 2019-12-18