Áder János aláírta az új tb-törvényt
Az Országgyűlés december 11-én fogadta el a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján szerdán megjelent, a törvény kihirdetését bejelentő közleményben.

A köztársasági elnök közleménye szerint „az új szabályozás alapján - úgy, mint eddig - teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló" – írta az államfő. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott.

A törvénymódosítás a közlemény szerint nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is – úgy, mint eddig – mindenki jogosult marad.

Miért indokolt a törvénymódosítás? – teszi fel a kérdést Áder János. Az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik – közülük nem kevesen szándékosan – nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot. De az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben – fogalmazott.

Ezért az új törvény úgy rendelkezik, hogy azok a személyek, akik a jövőben szándékosan nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot, az egészségügyi szolgáltatást csak akkor vehetik igénybe, ha tartozásukat rendezték. Ugyanakkor a sürgősségi ellátásra a tartozásukat még ki nem fizető polgárok is jogosultak.

„Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik - különösen advent idején - indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben” – fogalmaz az államfő, aki közleményét úgy zárta: „mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését”.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara nemrégiben megválasztott elnöke sajnálatát fejezte ki a törvény aláírása miatt – írja az Index.hu. Kincses hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériumától ígéretet kaptak arra, hogy a végrehajtási rendelet kidolgozásába már bevonják a MOK-ot, így a kamara ott próbálja majd érvényesíteni a betegek és orvosok érdekeit. Az orvos úgy véli, alapkérdés, hogy a nem fizetőkre úgy tekintenek-e majd, mint aki nem jogosult az ellátásra (rendszeren belül van) vagy ki van dobva a rendszerből. Az utóbbi esetén meglátása szerint csak piaci alapon lehet díjat számítani az ellátásért. Egyelőre azt sem tudni, hogy az állami ellátásból így kiesőket hazaküldhetik-e majd az orvosok azzal, hogy menjenek inkább magánellátásba.

Forrás: MTI/index.hu
Kelt: 2019-12-18