Bogsch Erik: Sikerült megoldást találni a szerializáció által okozott problémákra
Idén a második félévben sikerült megoldást találnia a Richternek a szerializáció által okozott problémákra, ugyanakkor a szerializációhoz kapcsolódó szoftver és az állandó kiadások már több mint 7 milliárd forintot tettek ki – mondta a Richter Gedeon Nyrt. elnöke egy, a növekedés.hu-nak adott interjúban.

„Idén a második félévben sikerült megoldást találnunk a szerializáció által okozott problémákra. Ez az eljárás röviden azt jelenti, hogy a hamisítás kiszűrése érdekében minden doboz kap egy egyedi azonosítót, sorszámot, a doboz pedig jobban le van zárva, nehezebb kinyitni. Az intézkedés deklarált célja a gyógyszerhamisítás megnehezítése, azt azonban hozzátenném, hogy Magyarországon a zárt patikaláncokba eddig sem került hamis gyógyszer.

A valódi problémát az internetes rendelések jelentik, amire a szerializáció sajnos továbbra sem nyújt hatékony megoldást. Mindenesetre az eddigi lépések jelentősen megnövelték a költségeinket, ugyanis a gépek beszerzése, az ehhez kapcsolódó szoftver és az állandó kiadások már több mint 7 milliárd forintot tettek ki.

A tapasztalataink szerint a szerializáció legsúlyosabb hatása a termelés lassítása volt, ami 10–15 százalékos kapacitáscsökkentést okozott. Ezzel a problémával nem vagyunk egyedül, az intézkedés más gyógyszergyártók életét is jelentősen megnehezítette. A felmerült problémák ellenére a korábbi előrejelzésekhez képest várhatóan jobb évet zár majd a Richter” – mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke a novekedes.hu-nak adott interjúban.

Bogsch az interjúban bizakodását fejezte ki a cégcsoport nőgyógyászati portfóliójának növekedésével kapcsolatban. Mint kifejtette: a Mycovia Pharmaceuticallal kötött megállapodás keretében egy új, jelenleg harmadik fázisú klinikai vizsgálatok alatt álló, visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelésére szolgáló molekula licenc, fejlesztési és technológia transzfere valósul meg, amely egy világszerte 138 millió nőt érintő problémára jelenthet megoldást.

A teljes interjú az alábbi címen olvasható.

Forrás: novekedes.hu
Kelt: 2019-12-17