Tiltakozik a Magyar Orvosi Kamara az új tb-törvény ellen
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a törvényt az országgyűlésnek – idézi a MOK közleményét a Weborvos.

„Egyetértünk azzal, hogy a társadalombiztosítás a jogok és a kötelességek egyensúlyán alapszik, és minden járulékfizetésre képes állampolgár köteles járulékot fizetni. Azzal is egyetértünk, hogy a járulékfizetési fegyelmet erősíteni kell. Álláspontunk szerint az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem” – szögezte le a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, miután a legutóbbi elnökségi ülésén megvitatta az Országgyűlésben 2019. december 11-én elfogadott, a „társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről” szóló törvényt.

A MOK a Weborvos.hu által idézett közleményében úgy fogalmaz, „a tapasztalatok szerint nagy számban lehetnek olyan személyek, akik tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, a munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat. Az új törvény szerint az ő esetükben akár egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjat eredményezhet. Ez sokak számára megfizethetetlen kiadást, vagy az egész család szociális helyzetének megrendülését okozhatja. Ezt aránytalan következménynek tartjuk egy alig több mint 23 000 forintos fizetési kötelezettség elmaradása miatt.

Azt, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást, az orvos-beteg bizalmi viszonyt alapvetően megzavarónak, szélsőséges helyzetek előidézőjének, a gyógyítás folyamatosságát veszélyeztetőnek tartjuk.

A fentiekre tekintettel tisztelettel kérjük Áder János köztársasági elnök urat, hogy a törvényt küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek, valamint a Magyar Orvosi Kamara elnöksége kéri a döntéshozókat, hogy a végrehajtási rendeletek megalkotásába vonják be a Magyar Orvosi Kamarát, legyenek figyelemmel arra, hogy a járulékfizetés elmaradásának nem lehet következménye egészségkárosodás, és a köztartozás szankcionálása nem lehet az ellátórendszer feladata” – áll a közleményben.

Mint korábban megírtuk, sajtóbecslések szerint a tb-törvény szigorítása potenciálisan mintegy 700 ezer biztosított jogviszonyát érintheti.

Forrás: weborvos.hu
Kelt: 2019-12-13