Közel 700 ezer embert érinthet a Tb-törvény módosítása
A felkészülésre nem hagyott elég időt az érintettekkel meg sem vitatott előterjesztés. A júliustól hatályba lévő új törvény szerint három hónapnyi fizetési elmaradás után a NEAK érvényteleníthetné az érintettek taj-számát – írja a Napi.hu.

Közel 700 ezer embert érint, s közülük sokakat megoldhatatlan helyzet elé állít, ha a parlament szerdán rábólint a társadalombiztosítási ellátásra jogosultakról szóló, elméletben a potyautasok kiszorítására szolgáló törvényjavaslatra. Az elfogadásával júliustól hatályba lépő törvény végrehajtásához szükséges új informatikának kényes adatokat-helyzeteket kell kezelnie, ugyanakkor a felkészülésre nem hagyott elég időt az érintettekkel meg sem vitatott előterjesztés – írja a Napi.hu.

Az új Tb-törvény elfogadásával és hatályosulásával július 1-től a NAV ellenőrzi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket, s három egymást követő hónap elmaradt járulékfizetése után figyelmeztet, majd ha a jogosultság továbbra is rendezetlen, jelzést küld a NEAK-nak – ahol ez alapján barnítják a lámpaszínt, azaz érvénytelenítik a taj-számot, ami az orvosnál azonnali fizetési kötelezettséget jelent.

A lap hozzáteszi: miközben az új rendelkezéseknek július 1-től kellene hatályba lépniük, erre sem a működtetők, sem a jogszabályi környezet nincs felkészülve.

További részletek a Napi.hu cikkében.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2019-12-11