Kincses Gyula: Csak több pénzzel nem lehet rendberakni az egészségügyet
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségére pályázó korábbi szakállamtitkár a 24.hu-nak adott interjúban úgy nyilatkozott: egy jól szabályozott, korszerűbb, betegbiztonságot garantáló egészségügy fejlődéséhez szeretne hozzájárulni, amihez a „csak több pénz” nem lesz elég. Beszélt arról is: korábban praktizáló orvosként ő is fogadott el hálapénzt, de azt sosem követelte, annak kivezetését pedig a magánegészségügyben látható példák alapján lehetségesnek tartja.

„Az Újratervezés csoport azért jött létre, hogy az orvoskamara eszközrendszerén belül segítse egy jól szabályozott, korszerűbb, betegbiztonságot garantáló egészségügy fejlődését, és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) érdemi szereplő legyen az egészségpolitikában. Partneri és nem ellenzői szerepben kell fellépni a kormányzat felé, ha változást akarunk. Alakítói és nem elszenvedői akarunk lenni az egészségügy jövőjének. A „jó ez így, csak több pénz kellene” taktika nem működik. Mi a kamara megújítására szerveződünk, és nem tudunk a kormány nevében ígérni semmit” – mondta Kincses Gyula, korábbi egészségügyi államtitkár a 24.hu-nak adott interjúban.

A hálapénz kivezetését firtató kérdésekre Kincses úgy reagált: ennek konkrét módját a MOK tagságával szavaztatná meg, ugyanakkor a magánegészségügy példája alapján komolyan hisz abban, hogy „tisztázott viszonyok és normális fizetés mellett Magyarországon is lehet hálapénz nélkül gyógyítani”. Hozzátette, „farizeus dolog lenne” azt mondania, hogy ő maga sosem fogadott el hálapénzt, de „arra a kérdésre, hogy doktor úr, mivel tartozom, mindig azt válaszoltam, hogy semmivel”.

Kincses Gyula azt is kiemelte, hogy a hálapénz megszüntetésében a ma a szakma csúcsán álló „orvosbárókat” is érdekeltté lehetne tenni. „A hálapénz által fenntartott torz, bebetonozott feudális struktúra még azoknak is rossz, akik a piramis csúcsán ennek fő haszonélvezői. De az orvosbáró nem a züllött arisztokrata szinonimája, ők általában a szakma csúcsán lévő, rendkívül felkészült jó orvosok. A jelenlegi rendszer azonban olyan előnyöket termel ki számukra, amelyekből ugyan komoly jövedelmet húznak, de a rendszerszintű károk őket is sújtják. (…) Remélem, hogy a szakmai fejlődés lehetősége számukra is fontos hívószó” – fogalmazott a Gyurcsány-kormány korábbi szakállamtitkára, aki azt is hozzátette: haragszik Éger Istvánra azért, hogy behozta a pártpolitikai dimenziót az alapvetően szakmai téttel bíró választási folyamatba.

A teljes interjú az alábbi címen olvasható.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2019-11-28