A betegtájékoztatók fordítása miatt akadozhatott a Konakion-ellátás
A betegtájékoztató szöveg magyar fordításának késedelme miatt alakult ki K-vitamin-hiány a gyógyszertárakban – mondta a kormány képviselője az Országgyűlésben. Rétvári Bence államtitkár azt ígéri, hogy mostantól mindig kapható lesz a Konakion nevű készítmény, amit elővigyázatosságból minden kisbabának be kell adni – írja az infostart.hu.

Ismét eltűnt a gyógyszertárak polcáról a kisbabák számára létfontosságú K-vitamin, egy év alatt másodjára – hívta fel a kormány figyelmét az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén Szabó Sándor, az MSZP képviselője. Az újszülöttek biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen vitamin hiánya nem lehet elfogadni – emelte ki a szocialista politikus.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan azon dolgozik, hogy minden érintettnek elegendő K-vitamin jusson. Nemcsak Németországból, hanem Franciaországból, Olaszországból és Romániából is hozatnak Konakiont – válaszolta a képviselőnek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki új magyarázattal szolgált a hiányra.

„A két milligrammos kiszerelésből 110 ezer, a nagyobb hatóanyag-tartalmúból pedig 50 ezer ampulla érkezhetett Magyarországra. A korábbi problémának az lehetett az oka, hogy a magyar nyelvű betegtájékoztatóknak a nyomdai késése miatt a nagykereskedők a raktárakból minőségbiztosítási okokból nem tudták a teljes készleteket kiszállítani. Ez átmeneti problémát okozhatott, de már mindenhol a kellő mennyiségű K-vitamin rendelkezésre áll” – fejtette ki az államtitkár az infostart.hu tudósítása szerint.

Forrás: infostart.hu
Kelt: 2019-11-28