Meghallgatta Kásler Miklóst az országgyűlés népjóléti bizottsága
Az egészségügyben tervezett struktúraátalakítást végre fogja hajtani a kormány – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán. Kásler Miklós egyben kategorikusan cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a kormány kórházbezárásokra készülne.

A miniszter a bizottság előtt hosszasan beszélt a kormány családokat segítő intézkedéseiről és az egészségügyben eddig megtett lépésekről. Az egészségügyről szólva Kásler Miklós elmondta, a megtett intézkedések célja, hogy növekedjen az emberek egészségben eltöltött éveinek száma. Ezt a célt szolgálja az öt nemzeti program, amelyek a népegészségügyi intézkedések vázát is jelentik.

Az országos vastagbélrákszűrési programról a tárcavezető azt mondta, 524 ezren kaptak szűrésre felszólító levelet, közülük 136 ezren küldtek vissza mintákat. A laboreredmények alapján 11 ezer embernek kellett kolonoszkópiás vizsgálatra mennie, ezeken 1793 esetben rákmegelőző állapotot, több mint kétszáz esetben rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A miniszter hozzátette: reméli, hogy a következő években jóval többen vesznek részt ezeken a szűrővizsgálatokon, hiszen az 50-70 évesek átszűrtsége el kellene, hogy érje a 75 százalékot.

Kásler Miklós kitért arra, tökéletesen működik az alap-, a járóbeteg- és a sürgősségi ellátás egysége, folyamatos a mentőállomások felújítása, építése és új mentőgépkocsik beszerzése, több finanszírozást kapott a traumatológiai és az érsebészeti ellátás.

Molnár Ágnes (Fidesz) hozzászólásában kiemelte, jelentős lépések történtek az egészségügyben Kásler Miklós minisztersége alatt. Zombor Gábor (Fidesz) szerint üdvözlendő a traumatológia és az érsebészet területén véghez vitt struktúra- és finanszírozásátalakítás, amely megoldja a kórházak financiális problémáit.

Lukács László György (Jobbik) egyebek mellett azt kérdezte, igazak-e az alapellátás és a patikák államosításáról, valamint a kórházbezárásokról szóló információk. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány által emlegetett paradigmaváltás a demokratikus berendezkedésről egy posztkommunista berendezkedésre való áttérés, ahol mindent az állami központi hatalom akar megmondani.

Zombor Gábor és Selmeczi Gabriella is visszautasította az államosítást firtató felvetést. A kormánypárti politikusok szerint a Fidesz-KDNP-frakció be sem fogadna olyan indítványt, előterjesztést, amely erről szólna. Korózs Lajos, a bizottság szocialista elnöke azt mondta, későn indult el a vastagbélrákszűrési program, továbbá azt firtatta, mi lesz a sorsa a krónikus kórházi osztályoknak, illetve lesz-e átfogó béremelés a szociális ágazatban.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-11-27