Új Alzheimer-gyógyszert engedélyeztek Kínában
A Green Valley Pharmaceuticals Oligomannate nevű készítménye a barnamoszatból kivont cukor segítségével a bél-mikrobióma egyensúlyát állítja helyre, ezzel egészen más mechanizmust alkalmazva, mint a korábbi Alzheimer-gyógyszerek. Ha a mechanizmus valóban működik, akkor áttörő jelentőségű lehet a gyógyíthatatlannak vélt Azheimer-kór kezelésében, azonban egyelőre sokan kétkednek az új szer hatásosságában – írja a 24.hu.

Az Oligomannate vagy GV-971 névre hallgató készítmény hatóanyaga a barnamoszatból kivont cukor és a kínai gyógyszer-felügyeleti hatóság tájékoztatása szerint az enyhe és mérsékelt állapotú Alzheimer-kóros betegek kezelésére használható. Feltételesen hagyták jóvá, ami egyrészt azt jelenti, hogy forgalomba hozható a további klinikai tesztek ideje alatt is, ugyanakkor szigorúan ellenőrzik a hatásait, és azonnali hatállyal visszahívható, amennyiben egészségügyi kockázatok merülnek fel az alkalmazásával kapcsolatban.

A kutatók azt követően kezdtek el komolyabban foglalkozni a barnamoszat potenciális erejével, hogy az azt rendszeresen fogyasztók körében érezhetően nagyon alacsony az Alzheimer-kóros betegek aránya.

A gyógyszert kifejlesztő, sanghaji székhelyű Kínai Tudományos Akadémia (CAS) szeptemberben publikálta annak a tudományos kutatásnak az eredményét, amelyben meggyőző adatokkal tudták alátámasztani az eredményeiket.

Megállapították, hogy a bél-mikrobióma egyensúlyhiánya olyan immunsejteket termel, amelyek az agyba jutva súlyosbítják a demens betegek állapotát. A barnamoszat viszont hatástalanít bizonyos baktériumokat a bélben, ezzel megakadályozza a betegek állapotromlásáért felelős immunsejtek termelődését is.

A készítményt előbb egereken tesztelték, és egyértelmű pozitív változásokat észleltek az állatok agyában. Ezt követően 818, véletlenszerűen kiválasztott páciens bevonásával, párhuzamos csoportokban, placebo-kontrollal 36 hétig tesztelték a gyógyszer hatékonyságát, és megállapították, hogy az Alzheimer-kórral élő emberek kognitív képességein akár négy héten belül is javíthat a barnamoszatból készült gyógyszer.

Az újonnan feltárt hatásmechanizmus egészen más terápiás megközelítést tesz lehetővé, mint a korábbi, a betegek agyában lerakódó béta-amiloid fehérjékre összpontosító kezelések. Ugyanakkor a kínai gyógyszer bevezetését megelőző klinikai tesztek sokak szerint egyelőre nem meggyőzőek, ráadásul a Green Valley Pharmaceuticals korábban egy hatástalannak bizonyult rákgyógyszert is hasonlóan ambíciózus ígéretekkel dobott a piacra – emlékeztet a 24.hu.

További részletek a 24.hu cikkében.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2019-11-25