Férfiaknak szóló reprodukciós programon dolgozik az egészségügyi tárca
Tavaly a magyar népesség 41 300 fővel fogyatkozott, és 90 ezer alá csökkent a születő gyermekek száma. Mivel az okok között a hanyatló gyermekvállalási kedv mellett egyre gyakrabban szerepelnek a férfiak reprodukciós problémái is, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma programot dolgoz ki ezek megelőzésére – írja a hvg.hu.

A kormány családvédelmi intézkedései ellenére sem születik elég gyerek, ezért már zajlik a Nemzeti Humán Reprodukciós Program előkészítése, ami a férfiak meddőségét szorítaná vissza – tudta meg a hvg.hu. Az intézkedéscsomag a férfiakat buzdítaná nagyobb tudatosságra és egészséges életmódra, de kérdés, hogy a kormány ezt letudja pár kampánnyal, vagy megteremti-e a feltételeket ahhoz, hogy valóban javuljon a magyar férfiak egészsége – írja a lap.

A lapnak nyilatkozó szakmai források szerint rég szükség lenne központilag támogatott ösztönzőkre, mert nálunk a probléma állami kezelése sehol nem tart, míg más országokban például a meddőségen segítő spermadonoroknak adókedvezmény jár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már hónapok óta dolgozik egy olyan intézkedéscsomagon, amely a „férfiak meddőségének visszaszorításáról” szól, egy névtelenséget kérő, minisztériumhoz közeli forrásunk szerint a javaslat szeptemberre már körvonalazódott. Kásler Miklós viszi a kormány elé, de azt nem tudni, hogy a kormány mikor dönthet a tervek szerint kormányhatározatba rögzített új egészségpolitikai célkitűzésről.

A Nemzeti Humán Reprodukciós Program átfogóan kezelné a problémát, így célkitűzései a következők:

• fel kell tárni a férfi meddőség különféle, így életmódbeli és környezeti okait,
• megelőzéssel tenni az egyre növekvő terméketlenség ellen,
• ha lehetséges, a „nemzőképesség visszaállításával” megoldani a problémát,
• így növelni a gyermekvállalás, a születések számát.

A Nemzeti Humán Reprodukciós Programról szóló javaslatában nem kozmetikázható adatok szerepelnek, melyek szerint a „kormány intézkedései ellenére tavaly a magyar népesség 41 300 fővel fogyatkozott, és 90 ezer alá csökkent a születő gyermekek száma”. Vagyis továbbra sem születik elég gyerek, és sokszor egészségügyi okból, ugyanis Magyarországon is növekvő tendenciát mutat a meddő párkapcsolatok aránya – írja a lap.

A minisztérium adatai szerint a terméketlen kapcsolatok felénél a férfiaknál igazolható probléma miatt marad el a gyermekáldás, így andrológiai problémák, vagyis olyan betegségek, szervi elváltozások miatt, amelyek csökkentik a férfiak nemzőképességét, például amikor a hímivarsejtek alacsony száma, vagy csökkent megtermékenyítő-képességük jelentik a gondot.

További részletek a hvg.hu cikkében.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2019-11-20