Petíciót indítottak a dél-budai szuperkórház megépítéséért
Petíciót indítottak a dél-budai szuperkórház megépítéséért – mondta Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A KDNP-s országgyűlési képviselő elmondta, "érdekes nyilatkozatok" láttak napvilágot az önkormányzati választások után számos kormányzati beruházás kapcsán. A dél-budai szuperkórház megépítését például pazarlónak nevezték, és az épület helyszínét is vitatták.

„Azonban én azt hiszem, hogy vannak közös ügyek (...), amelyekben a közös nevezőt meg kell találni, ilyen például a magyar emberek egészségének kérdése, ami nem lehet vita tárgya” – fogalmazott. Hozzátette, az ellenzék a parlamentben folyamatosan arról beszél, hogy az egészségügyet fejleszteni kell, s ezt a kormányzat is fontos ügynek tekinti.

Kitért arra is, hogy a Szent Imre Kórház, amit 300-350 ezer ember ellátására építettek, nem tudja kiváltani az 1,2 millió ember ellátására tervezett szuperkórházat.

DK: Racionálisabban is fel lehetne használni a pénzt

Egy nappal korábban László Imre, a Demokratikus Koalíció (DK) által támogatott XI. kerületi polgármester sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a DK nem ellenzi a dél-budai szuperkórházat, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az egészségügyre fordított összegeket racionálisan és hatékonyan használják fel.

A korábban a Honvéd-, majd a Szent Imre Kórházat is vezető ellenzéki politikus szerint a kormány rá és Karácsony Gergely főpolgármestere hivatkozva azt a látszatot kelti, mintha miattuk kellene leállítani a kerület Dobogó városrészébe tervezett szuperkórház beruházását, amelyből még egyetlen kapavágás sem valósult meg. „Mi soha nem mondtuk, hogy nem kell ez a kórház (...), polgármesterként nincs is beleszólásom, de támogatom” – hangsúlyozta a DK-s politikus.

László Imre ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a tervek szerint a szuperkórház 250 milliárd forintba kerül, ezt az összeget pedig racionálisabban is fel lehetne használni, például 50 milliárdból a Szent Imre-kórház sokprofilú intézménnyé válhatna, 200 milliárdból pedig a jelenleg méltatlan körülmények között működő Szent János-kórház területén épülhetne egy minden igényt kielégítő új budai egészségügyi központ.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-11-20