Gyógyszertárakra vonatkozó szigorítások az egészségügyi salátatörvényben
A patikák nem trükközhetnek majd a „költözködésnél”, de más szabályok is változnak a parlamenthez benyújtott törvénymódosítás alapján, írja a PharmaOnline.hu az Én pénzem blog bejegyzésére hivatkozva.

Az egészségügyi szolgáltatások fejlesztéséről a parlamenthez benyújtott javaslatcsomagból úgy tűnik, mintha a gyógyszertárak sorozatos trükközésekkel próbálnák kijátszani a szabályokat. Olyan módosítást kezdeményeznek például, amely az indoklás szerint kizárja, hogy a patika többszörös költözéssel jogszerűen átléphesse a maximális 1000 méteres távolságot. A jövőben tehát már nem lesz áthelyezhető a gyógyszertár az eredeti működési helyétől akár több kilométerrel távolabbra.

Egy „pontosítás” következtében 2020. július 1-jétől szintén nem forgalmazhatók majd azok a homeopátiás gyógyszerek, amelyek tulajdonképpen most sem felelnek meg szabályoknak. Valójában – bár a törvény mostani megfogalmazása kissé félrevezető lehet – ez már január 1-jétől így lett volna, de a jogalkotók szükségesnek tartották a „megfelelő felkészülési időt biztosítani”.

A jogalkotók szükségesnek tartják szankcionálni, ha a működtető visszaél a vis maior helyzet nyújtotta felmentéssel a többletszolgáltatás teljesítése alól. Egy másik kiskaput is igyekeznek becsukni. A törvény jelenleg előírja, hogy a gyógyszertárat működtető társaságok tulajdonosi összetételét – a gyógyszerészi tulajdonlás előírásának betartását – ellenőrizendő a megalakuláskor be kell nyújtani a társasági szerződést az egészségügyi államigazgatási szerv részére. A létesítő okirat módosítását is jelenteni kell.

Az egészségügyi államigazgatási szerv által vizsgálandó kérdések körét a következő évtől kiterjesztik. A megállapodásokban és a hozzájuk kapcsolódó mellékletekben ugyanis – fejtik ki a mostani javaslat részletes indoklásában – gyakran szerepelnek olyan előírások, melyek a személyi joggal rendelkező gyógyszerész számára „biztosított jogok és előírt kötelezettségek gyakorlásának kijátszására, felülírására irányulnak” – írja a PharmaOnline.hu az Én pénzem blog bejegyzése alapján.

A parlamentnek benyújtott, Kásler Miklós által jegyzett törvényjavaslat teljes szövege az alábbi címen érhető el.

Forrás: PharmaOnline/Az én pénzem
Kelt: 2019-11-19