Alig jut a házi gyerekorvosoknak a kibővített alapellátási keretből
Miközben a kormány legfontosabb üzenete a családok támogatása és a születésszám növelés, a gondokkal küzdő gyerekorvosi ellátás kormányzati oldalról nem kap megerősítést. A 2020-as költségvetésben az alapellátásra szánt 10,5 milliárdos pluszból szinte semmi nem jut a házi orvosi, házi gyerekorvosi praxisok működtetésére, abból 9,5 milliárdot a fogorvosok finanszírozásának a kiegészítésére fordítanak – idézte a Napi.hu gazdasági hírportál Póta György, a Házi Gyerekorvosok Egyesületének (HGYE) elnökének egy szerdai sajtóbeszélgetésen elhangzott gondolatait.

Rohamosan idősödik, és ebből fakadóan fogyatkozik a házi gyerekorvosi társadalom: az 1500-ra apadt házi gyerekorvosi praxist mára csupán 1400 gyerekorvos látja el, a praxisok 7 százaléka (106 praxis) kiürült, csak helyettesítéssel működik. A régóta megoldatlan strukturális és finanszírozási, egzisztenciális gondok miatt az orvosok egyre motiválatlanabbak, nem látják az alagút végét, a HGYE pedig hiába teszi le minden ciklus döntéshozói elé a konszenzuson alapuló, átfogó javaslatcsomagját a működőképes gyerekellátás érdekében, azzal senki nem foglakozik érdemben – idézte Póta György gondolatait a Napi.hu.

Miközben a kormány egyik legfontosabb üzenete a családpolitika, és a csökkenő szülésszám megfordítása, nincs nyoma a súlyos gondokkal küzdő gyerekellátás megerősítésének. Az elmúlt 4-5 évben 7 százalékkal csökkent a házi gyerekorvosi praxisok száma, s csak azért nem többel, mert egyes önkormányzatok ráébredtek, hogy akár helyettesítéssel is, de támogatni kell a praxis fennmaradását. Ez azonban hosszú távon nem megoldás, már csak azért sem mert a 70 év körüli házi gyerekorvosi gárda már fizikailag sem bírja a plusz terhelést. A finanszírozás is ez ellen dogozik, a helyettes ugyanis nem kapja meg a teljes összeget, így anyagilag is rosszul jár és segítőket sem tud felvenni – hangsúlyozta a HGYE elnöke.

Póta György a háttérbeszélgetésen hangsúlyozta: alapvető szerkezeti, pénzügyi és szervezési lépésekre lenne szükség az ellátás racionalizálásának érdekében. A HGYE elnöke szerint további gondot jelent, hogy a kormány az alapellátást a népegészségügyi szűrőprogramok részének tekinti, holott az alapellátásban gyógyító tevékenység is folyik, amihez a finanszírozásnak is igazodnia kellene. Póta György szintén kiemelte a képzési kvóták emelésének szükségességét, hiszen már ebben az évben is a 40-es keretszámnál lényegesen többen jelentkeztek házi gyerekorvosi szakképzésre, ami az utánpótlás biztosítása szempontjából nélkülözhetetlen.

A Napi.hu teljes beszámolója az alábbi címen olvasható.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2019-11-13