Még idén várható az újabb orvosbéremeléssel kapcsolatos kormánydöntés
A Magyar Orvosi Kamara elnökét is meglepte Gulyás Gergely miniszter bejelentése a csütörtöki Kormányinfón, amikor az Inforádió kérdésére, miszerint lehet-e még az idén kormánydöntés az orvosi béremelésről és szigorítás a hálapénz ügyében, azt felelte: „Orvosbéremeléssel kapcsolatos döntés néhány nap múlva lesz” – írja a Weborvos.hu a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleménye nyomán.

A rádió megkérdezte Éger Istvánt, mit szól a bejelentéshez. A MOK elnöke elmondta: „a korábbi tárgyalások során elkészült egy bértábla-tervezet, s reméltük, hogy a kormány elé kerülhet, de eddig erről nem volt közvetlen információnk, mert a kormányülések után nem minket tájékoztatnak elsősorban. Örömmel hallom, hogy ez mégiscsak szóba került.

„A tárgyalás arról szólt végestelen végig, és a novemberi orvosnaggyűlésen is ez hangzott el, hogy a kezdő szakorvosok számára törvényben garantált, minimális bruttó 900 ezer forintos alapbér legyen, és ennek arányában természetesen a kezdő orvosoknak és az idősebb orvosoknak is emelkedő bére legyen, mert ez lehet az alapvetése annak, hogy a hálapénz kivezethető legyen, márpedig a szakorvosképzés legnagyobb ellensége a hálapénz-rendszer, ennek a megoldása rendkívül sürgető.

November 30-án lesz a kamara legmagasabb döntéshozói fóruma, a küldöttközgyűlés. Jelen pillanatban is folyik országosan a felmérése annak, hogy a tagság adott esetben, - még a korábbi helyzetre való tekintettel - milyen nyomásgyakorló eszközökre lenne hajlandó. Számomra a legnagyobb öröm az lenne, ha ezekre nem is kellene sort keríteni egyáltalán, hiszen ha a tárgyalások eredménye megjön és olyan gyümölcsöt hoz, mint amit a miniszter most felemlegetett, az volna a számunkra a legjobb, legeredményesebb és nem utolsósorban az egész magyar társadalomnak ez volna az érdeke” – idézte a Weborvos.hu a MOK oldalán megjelent közleményt.

Forrás: weborvos.hu/MOK
Kelt: 2019-11-11