Szabálytalanságok merültek fel a Magyar Orvosi Kamara tisztújításával kapcsolatban

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Felügyelő Bizottsága (OFB), a MOK Budapesti Területi Szervezete küldöttgyűlését érintő panaszbejelentés vizsgálatát lezárta, most már az emberi erőforrások miniszterénél a labda, hogy eldöntse, a feltárt szabálytalanságok miatt szükséges-e megismételni a fővárosi szervezet tisztújító közgyűlését – írja a Weborvos.hu.

A néhány hete közvetlenül Éger Istvánhoz, a Magyar Orvosi Kamara elnökéhez érkezett bejelentés szerint a budapesti szervezet tisztújításán öt olyan szabálytalanság történt, amelyek megsértették a kamarai törvénynek és a MOK alapszabályának vonatkozó rendelkezéseit.

Gyenes Géza az OFB elnöke a Weborvosnak elmondta, hogy a vizsgálat a tisztújításon felvett teljes hanganyag alapján történt. A bejelentett öt szabálytalanság közül négyet megalapozottnak találtak. Igazolódott, hogy sem a jegyzőkönyvvezetőket, sem a szavazatszámláló bizottság, sem a mandátumvizsgáló bizottság tagjait nem választotta meg a küldöttgyűlés nyílt szavazással. Megalapozott volt továbbá, hogy a listás szavazás módja is szabálysértő volt, mivel a küldötteket többször szavaztatták meg, mint a megválasztható bizottsági tagok száma, és azzal, hogy minden személyre leadott szavazás eredményét rögtön megjelenítve közzé tették, megsértették a szavazás titkosságára vonatkozó előírást is.

A felügyelőbizottság elnöke hangsúlyozta, ezek olyan szabálytalanságok, amelyeket csak a küldöttgyűlés megismétlésével lehet kijavítani. Mivel a választó gyűlés megismétlésének elrendelése nem tartozik az OFB hatáskörébe, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumához, azaz a MOK felügyeleti szervéhez kellett fordulniuk, ugyanis a budapesti szervezet tisztújító közgyűlésének legitimitásáról kizárólag csak a miniszter dönthet.

A Weborvos.hu teljes beszámolója ezen a címen olvasható.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-11-06