Kihirdették az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” díj nyerteseit
A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara – a Roche Magyarország Kft. támogatásával – célkitűzéseiknek megfelelően immár kilencedik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére. Az eredményeket bemutató sajtótájékoztatóról az EgészségKalauz számolt be.

A pályázatok célja: Az „Év Gyógyszerésze” díjat és kitüntető címet elnyert gyógyszerésznek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét. A kiírók olyan gyógyszerészt kívántak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban és a gyógyszer fejlesztésben egyaránt.

A „Kedvenc Patikám” pályázat keretében pedig a betegek véleményt tudtak formálni a patika munkájáról szavazatukkal, mellyel nem kizárólag egy gyógyszerészt, hanem az egész patikában dolgozók munkáját ismerik el. Torjai Gábor a Nero Solution Ügyvezetője elmondta, hogy az immár 9. alkalommal megrendezett Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és egyre több patika csatlakozik a pályázathoz – írja a díjátadóról beszámoló cikkében az EgészségKalauz.hu.

A beszámoló kiemeli, hogy idén nemcsak a beérkezett pályaművek száma, hanem azok minősége is szignifikánsan emelkedett, ezért idén a korábbi 3 helyett összesen 6 pályaművet díjazott a zsűri. Szintén változás állt be a zsűri összetételében: Dr. Mike László korábbi tiszti főgyógyszerész helyét Halmos Gábor, a Debreceni Egyetem professzora, a Biofarmácia Tanszék alapítója vette át.

Dr. Mikola Bálint, Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke a díj átadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a pályázat kiíróinak nem titkolt céljuk volt, hogy a háziorvos hiányt a gyógyszerészek térnyerésével szerették volna kipótolni. A pályázat létjogosultsága rendkívül fontos, mivel nem csak háziorvos hiány van, hanem hiány mutatkozik a közvetlen gyógyszer ellátásban is, hiszen a pályakezdő gyógyszerészek nagyon kevesen mennek a gyógyszertárba dolgozni. Ennek az oka, hogy szűkek a források, sok az adminisztráció, és nehéz megfelelő szakmai szintet teljesíteni a betegellátásban, mert nincs elég idő egy-egy betegre. Emiatt sokan vagy külföldre mennek, vagy gyógyszergyártásban, laboratóriumokban kezdenek dolgozni – hangsúlyozta.

Éppen ezért lehet fontos a pályázat során felhalmozott tudás átadása, amelyre az immár 4. éve megrendezett Év Gyógyszerésze szeminárium biztosít lehetőséget, ahol egy csoportos workshop keretében leendő pályázók tanulhatnak a korábban már díjazottak tapasztalataiból.

Az idén a következő patikák, illetve gyógyszerészek kaptak díjat.

Kedvenc Patikám pályázat idei helyezettjei:

1. Szent Katalin Gyógyszertár, Budapest

2. Sas Patika, Debrecen

3. Viktória – Med., Budapest

Év Gyógyszerésze idei helyezettek:

1. helyezett Dr. Juhász Klaudia, Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Gyógyszertára

2. helyezett A. Ekésné Dr. Kretovics Júlia, Halmy telepi Patika; B. Dr. Csaba Miklós, Benu Gyógyszertár Kőszeg Küttel

3. helyezett Dr. Gyermán Anna, Szent György Gyógyszertár

A zsűri elnöke külön is kiemelte, hogy Dr. Juhász Klaudia pályamunkájával kapcsolatban nagyon értékelték, hogy saját, alaposan kidolgozott témáról és azok napi tapasztalatairól szólt, nem pedig szakmai irodalmi kutató munka volt. A pályamunka üzenete rendkívül fontos: ha az orvos és a gyógyszerész együttműködik, a betegek kezelésénél jelentős előrelépés történhet.

Az EgészségKalauz teljes beszámolója az alábbi címen olvasható.

Forrás: EgészségKalauz
Kelt: 2019-11-05