Jogszabály-módosítást javasol a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége a szakvizsga-követelmények kapcsán
Sok gyógyszerészt hátrányosan érint majd a gyógyszertárvezetéshez szükséges követelmény bevezetése 2025-től, ezért a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) jogszabály-módosítást javasol – írja a Weborvos.hu a HGYSZ közleménye nyomán.

A gyógyszergazdaságossági törvény alapján 2025. január 1-től csak az lesz jogosult gyógyszertár vezetésére, aki rendelkezik a megfelelő szakgyógyszerészi szakképesítéssel. Ezalól a követelmény alól mentesítést kapnak azok a gyógyszerészek, akik 1975. január 1. előtt születtek, vagy 2015. július 15-e előtt szerezték meg a szakképesítésüket, vagy ezelőtt kezdték meg a szakgyógyszerészi képzésüket.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége egyetért a szakképesítési követelmény bevezetésével, azonban úgy véli, hogy a könnyítések ilyen módon történő bevezetése hátrányosan érinti a gyógyszerészek egy részét, mivel életkor alapján tesz különbséget abban, hogy ki részesülhet mentességben a követelmények alól – írják a honlapjukon megjelent közleményben.

A gyógyszerészi szakvizsgát legkönnyebben a fiatal beosztott gyógyszerészek tudják megszerezni, közvetlenül az egyetem elvégzése után. Később, saját gyógyszertárat vezetve és további kötöttségek mellett azonban sokkal nehezebb befejezni a hároméves elméleti és gyakorlati képzést. Ezt mérlegelve a jogszabály mentességet ad a gyógyszerészek egy csoportjának. Azonban az 50 éves korhatár meghúzásával az idősebb gyógyszertárvezetőknek kedvez a jogszabály, mivel azoknak a gyógyszerészeknek, akik ugyan 2025-ben még nem töltötték be az 50. életévüket, de szintén rendelkeznek szakmai és magánéleti kötöttséggel, jelentős problémát okozhat a képesítés megszerzése.

A HGYSZ javasolja, hogy a gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga követelményét felmenő rendszerben vezessék be, és ne csak az 50 év feletti gyógyszerészek legyenek felmentve alóla. Tehát azoknak a gyógyszerészeknek legyen kötelező a szakvizsga, akik az előírás megjelenését követően, azaz 2015. július 15-e után szerezték meg a gyógyszerészi diplomájukat. Mivel ezek a gyógyszerészek már az egyetemi képzés elvégzésekor tisztában lehettek a jogszabályi változásokkal, volt lehetőségük időben dönteni, és felkészülni a követelmények bevezetésére.

A Szövetség másik megoldási lehetőséget is javasol. Eszerint legalább azok a gyógyszerészek mentesüljenek a követelmények alól, akik 2015. július 15. előtt már voltak személyi jogos vagy intézeti gyógyszertárvezetők – ebben az esetben a megszerzett tapasztalatuk biztosítja felkészültségüket. A HGYSZ elképzelése szerint ők mindaddig megőriznék mentességüket, amíg ugyanabban a gyógyszertárban maradnak vezetők, ahol jelenleg is dolgoznak – írja a Weborvos.hu.

Javaslataival a HGYSZ az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult. A HGYSZ eredeti közleménye itt, a Weborvos.hu összefoglalója ezen a címen olvasható.

Forrás: HGYSZ/Weborvos.hu
Kelt: 2019-11-05