Átadták az idei Batthány-Strattmann díjakat
A gyógyítás szellemisége évezredeken keresztül nem változott, „a szeretettel fordulás elesett embertársaink felé meghatározta az emberiség történelmét” – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, az egészségügyi szakmai díjak átadásán.

Kásler Miklós köszöntőjében úgy fogalmazott, a díj névadója, Batthyány-Strattmann László orvos ezt a szemléletet képviselte, hiszen azokat gyógyította, akiket mások már nem. A miniszter felidézte: Batthyány-Strattmann László dúsgazdag arisztokrataként élvezhette volna az élet minden örömét, de ő az I. világháborúban, majd azt követően is a legnyomorultabbaknak, legszegényebbeknek szentelte életét.

A kitüntetettekhez szólva Kásler Miklós azt mondta, a díjazottak ugyanezt a szellemiséget képviselik. Ez a díj nem tudományos munkásságért járó díj, hanem annál lényegesen több, ez az emberség kitüntetése – emelte ki. Egyben arra kérte a kitüntetetteket, hogy ezt a mentalistást adják tovább a következő generációnak abban a korban, amikor „a gyógyítás ősi művészetét egyre inkább kezdi kiszorítani az egészségügyi szolgáltatások rendszere”.

A Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen az egészségügyi munkát elismerő díjakat adott át Kásler Miklós miniszter és Csiki Zoltán egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. Batthyány-Strattmann László-díjban nyolcan, Pro Sanitate-díjban huszonheten részesültek, tizenöten miniszteri elismerő oklevelet vehettek át. A díjazottak teljes listáját a Weborvos.hu közölte.

Forrás: MTI/Weborvos.hu
Kelt: 2019-11-04