Kibertámadás érte az OGYÉI adatbázisát

Külső támadás érte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) weblapját – tájékoztatta az OGYÉI pénteken az MTI-t. A Népszava információi szerint az érintettek is csak az OGYÉI közleményéből értesültek a hetekkel annak kiadása előtti eseményről.

Október 1-jén megtámadták az OGYÉI adatbázisát; a támadó a külső sérülékenység kihasználásával hozzáférhetett az OGYÉI teljes adatbázisához – írta az OGYÉI az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Az adatvédelmi incidens legnagyobb számban a hírlevél-feliratkozások, valamint patikák adatbázisát érintette. Ezek mellett nagyszámban érintettek voltak gyógyszer-nagykereskedők adatai és a mellékhatás-bejelentő rendszer egy része. Az érintett adatok között vannak nevek, elérhetőségek, e-mailek jelszavakkal együtt, valamint betegadatok, köztük kórtörténet is. A történtekről az OGYÉI október 3-án értesítette a Nemzeti Kibervédelmi Intézetet, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. A sérülékenységet az OGYÉI szerint azóta kijavították, a védelmi intézkedéseket felülvizsgálták.

A Népszava kereste dr. Szentiványi Mátyás főigazgatót, hogy megtudja: az adatok kikerülése óta eltelt több mint 3 hétben értesítették-e közvetlenül az érintetteket. A főigazgató azonban csak annyit mondott: mindent megtettek, amit kellett, ám konkrétumokat nem mondott. Hozzátette: ő erről most nem tud beszélni, és azt javasolta a hivatali időben a hivatalos úton tegyük fel kérdéseinket.

A Népszava cikke szerint Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója, és az egyik legnagyobb érintett csoport képviselője, a gyógyszerész kamara elnöke, Hankó Zoltán is a laptól értesült az OGYÉI-nél történt adatvédelmi incidensről. A lapnak nyilatkozó adatvédelmi szakértő, Alexin Zoltán szerint az incidens miatt a legsúlyosabb sérelem a betegeket érhette, akiknek a mellékhatás-jelentő rendszer érintettségével kerülhettek ki az adatai az OGYÉI informatikai rendszeréből.

Az OGYÉI a honlapján is közzétette, hogy milyen adatok lehettek érintettek a támadásban.

Forrás: MTI/Népszava
Kelt: 2019-10-28