Új Alzheimer-gyógyszert engedélyezhetnek az Egyesült Államokban

A Biogen bejelentette, hogy évek óta fejlesztett Alzheimer-gyógyszerével forgalomba hozatali engedélyért folyamodik az amerikai gyógyszerbiztonsági hatósághoz, az FDA-hoz. A piacot meglepte a hír, a cég részvényei gyors drágulásba kezdtek – írja az Index.hu a CNBC-re hivatkozva.

A Biogen a japán Eisai céggel közösen már hosszú évek óta fejleszt egy Alzheimer-gyógyszert, a Biogen pedig most jelentette be, hogy kezdeményezi az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóságnál (FDA), hogy a gyógyszer megkapja a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy forgalomba hozzák. A kutatások szerint az időskori demencia nagyjából 50 millió embert érint globálisan, az esetek 50-70 százalékáért pedig az Alzheimer-kór a felelős.

A Biogen és az Eisai gyógyszere, az aducanumab lényege, hogy megszünteti a kórra jellemző agyi fehérjelerakódást, vagyis tényleg hatékonyan tudna fellépni a betegség ellen, amit a mostani gyógyszerek nem tudnak közvetlenül lassítani – írja az Index.hu az amerikai CNBC tudósítására hivatkozva.

A bejelentés hatására a cég részvényeinek ára 30 százalékkal emelkedett. A Biogen bejelentése azért is meglepetés erejű, mert a cég korábban is fontolgatta a szer piacra dobását, azonban a korábbi kísérleti eredmények nem voltak eléggé meggyőzőek. Éppen ezért a szakértők óvatosságra intenek a bejelentéssel kapcsolatban, hiszen az Alzheimer-kór gyógyításával kapcsolatos fejlemények eddig rendre csalódással zárultak.

A Biogen szerint a korábbi tesztek leállítása után elég további adat érkezett be hozzájuk ahhoz, hogy azt mondhassák, a korábban sikertelennek ítélt tesztek mégiscsak működtek. Az a csoport, amelyik nagy dózisban kapta a gyógyszert a gyógyszercég szerint valóban jó eredményeket produkált. A másik csoport tesztjét viszont sikertelennek ítélik továbbra is.

A gyógyszercég idén júniusban, illetve ezen a héten hétfőn találkozott az FDA-val, hogy megvitassák a tesztek eredményeit, az FDA pedig úgy döntött, hogy a Biogennek érdemes beadnia a forgalmazási kérelmet. Erre az Index.hu cikke szerint szakértők korábban kevés esélyt láttak, ha azonban az FDA mégis engedélyezné a szert, akkor jelentős forgalomra számíthat.

További részletek az Index.hu cikkében.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-10-22