Pénzcentrum: Fontos, milyen C-vitamin készítményt választunk

A pénzügyi hírportál a piacon elérhető C-vitamin készítmények közötti különbségekről közölt írást. A hírportálnak nyilatkozva dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak szövetségének elnöke fogalmazott meg a C-vitamin szedésére vonatkozó ajánlásokat.

A lap összesítése szerint összesen mintegy 1600 C-vitamint tartalmazó étrendkiegészítő elérhető Magyarországon, köztük 720 tabletta, 651 kapszula, 150 rágótabletta, 84 filmtabletta és 7 kapszula+tabletta, míg gyógyszernek minősülő készítményből csak 21 van forgalomban. Ez azt jelenti, hogy a piacon elérhető C-vitamin készítmények mindössze 1,3 százaléka minősül gyógyszernek – írja a Pénzcentrum.hu.

Mivel ezek a készítmények mind felszívódási idejükben, mind hatóanyag-tartalmukban jelentősen eltérhetnek egymástól, a lap dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnökének szakvéleményét idézi azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani ezek közül.

Ahogy Marjai a lapnak elmondta: a C-vitamin ajánlott minimum beviteli mennyisége felnőtt férfiak esetében 90 mg, míg nőknél 75 mg, amely kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel teljes mértékben biztosítható. „Ha úgy gondoljuk, hogy ezt szeretnénk még kiegészíteni, akkor alapesetben napi 250-500 mg-nál több plusz bevitelre nincs szükség” – mondta Marjai Tamás.

Marjai hozzátette: betegség esetén érdemes lehet ennél nagyobb adagot, napi 500-1000 mg-ot bevenni, azonban napi 2000 mg felé ebben az esetben sem érdemes növelni a bevitelt, mert ennél nagyobb mennyiség nem tud hasznosulni a szervezetben. A konkrét készítmények közötti választással kapcsolatban Marjai megjegyezte: „A gyógyszerkészítményeket mindenképpen tudjuk ajánlani, az étrend-kiegészítők közül pedig érdemes a jól ismert és megbízható gyártókat keresni. Lehetőleg kerüljük az ismeretlen forrásból származó, gyanúsan olcsó készítményeket.” A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke hozzátette: a magas C-vitamin tartalmú készítmények közül elsősorban a retard készítményeket ajánlják a jobb hasznosulás miatt.

További részletek a cikkben.

Forrás: penzcentrum.hu
Kelt: 2019-10-14