Rétvári: A kormány tárgyal a kamarával az orvosbérek emeléséről

A kormány elkötelezett az orvosbérek emelése iránt a 2022-ig futó ciklusban, ez a Magyar Orvosi Kamarával is egyeztetés alatt áll – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak.

A béremelés folytatásaként a kormány célul tűzte ki, hogy 2019 júliusa és 2022 januárja között a szakdolgozói bérek lépcsőzetesen tovább emelkedjenek, összesen 72 százalékkal, s a védőnők is az ágazati bértábla hatálya alá kerültek. Az alapbéremeléssel az egyes mozgóbér-elemek (ügyeleti díj, készenléti díj, rendkívüli munkavégzés bérpótléka, műszakpótlékok) is növekedtek – jegyezte meg az államtitkár. Hozzáfűzte: a kormány elkötelezett az orvosbérek emelése iránt a 2022-ig futó ciklusban, ez a tárgyalópartnerekkel, így a Magyar Orvosi Kamarával is egyeztetés alatt áll – írta a magyarhírlap.hu.

A hálapénzzel kapcsolatban Rétvári leszögezte: olyan komplex jelenségről van szó, amelyet egyik pillanatról a másikra nem lehet megoldani. Eredmény csak abban az esetben érhető el, ha egyes kiváltó tényezők vonatkozásában történik beavatkozás, ez pedig valamennyi társadalmi, politikai és szakmai szereplő hathatós közreműködését igényli. A paraszolvencia megszüntetését szolgálja, hogy a rezidens ösztöndíjprogramban résztvevők a szerződéskötéskor vállalják azt is, hogy hálapénzt semmilyen formában nem fogadnak el – mutatott rá az államtitkár.

Rétvári szintén megemlítette, hogy továbbfoglalkoztatási lehetőséget biztosítanak a nyugdíjas korú munkavállalóknak, jövedelemkiegészítésükre az idei költségvetésben csaknem kilencmilliárd forint áll rendelkezésre.

További részletek az alábbi címen olvashatóak.

Forrás: Magyar Hírlap
Kelt: 2019-10-14