Horváth Ildikó: Mintaprogram indul a lakóhelyhez közeli egészségügyi ellátás fejlesztésére az Ormánságban
Más hátrányos helyzetű térségekben is alkalmazható mintaprogram indul a lakóhelyhez közeli egészségügyi ellátás fejlesztésére a Baranya megye Ormánságban – jelentette be a tárca egészségügyért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Pécsen.

Horváth Ildikó elmondta, hogy egyebek mellett a pécsi egyetem, a megyei önkormányzat és egy helyi nonprofit szervezet együttműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma első körben ötvenmillió forintos támogatásával Sellyén kezdődik a mintaprogram megvalósítása. A program célja, hogy a hátrányos helyzetű térségben minden generáció egészsége javuljon, az ellátás minősége fejlődjön, és nagyobb hangsúlyt kapjon a megelőzés – mondta az államtitkár. Az is cél, hogy az ormánsági program az ország más, hasonlóan nehéz helyzetben lévő területein is mintaként szolgáljon.

Az államtitkár hangsúlyozta: az alapellátás fejlesztése fontos lépés a hazai egészségügyi helyzet javításában, ezt pedig jól szolgálják azok az együttműködések, amelyek a háziorvosok, gyermekorvosok, védőnők, dietetikusok, iskolaorvosok, pszichológusok, gyógytornászok között már korábban létrejöttek.

Springó Zsolt, az Ormánság Egészségéért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a népegészségügyi elemeket tartalmazó program Sellyén és környékén, közel félszáz települést érintően tizenötezer embert ér el. Az önkormányzatok, iskolák, köznevelési intézmények bevonásával egyebek mellett az életkorhoz köthető megbetegedéseket igyekeznek megelőzni, szelektív és célzott szűréseket végeznek, ezekhez eszközöket szereznek be. A várható eredményekről szólva elmondta, a prevenciós ellátásban részesülők aránya jelentős mértékben nő, így korai szakaszban fény derülhet súlyos betegségekre, s indulhat meg az arra szorulók szakszerű orvosi kezelése.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora arról szólt, hogy a térségben magas az átlagéletkor, ezért is fontos a Sellyén és környékén élő lakosság egészségének megőrzése olyan állapotban, ami „lehetővé teszi számukra a hasznos munkálkodást”. Hozzátette: az induló támogatás segítségével olyan programok indulhatnak el, amelyekre jelenleg nagy szükség van az Ormánságban.

Gógl Árpád korábbi egészségügyi miniszter úgy vélekedett, a program modellértékű, nagy hatékonyságú, s amennyiben a terveknek megfelelően felépül, az komoly pozitív lépést jelent a hazai egészségügyben. Nagy Attila (független), Sellye polgármestere kiemelte: a program segítségével a gyógyulást és a megelőzést helybe viszik, olyan területre, ahol erre a leginkább szükség van.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-10-07