Az amerikai kábítószerügyi hatóság nem tett eleget az opiátválság ellen
Az amerikai kábítószerügyi hatóság (DEA) az opiátválság ellenére is engedélyezte a nagyobb opiáttartalmú készítmények forgalmazását – áll az amerikai igazságügyi minisztérium ellenőrzési főigazgatóságának kedden nyilvánosságra hozott jelentésében, amelyet az MTI amerikai tudósítója idézett.

A jelentés megállapítja: miközben 2013 és 2017 között évente 71 százalékkal nőtt az opiátok túladagolása miatti halálesetek aránya, a DEA ezt figyelmen kívül hagyva engedélyezte a gyógyszergyártóknak az „alapjában véve nagyobb arányú opiátot tartalmazó” gyógyszerek előállítását. Az NBC News beszámolója szerint a DEA egészen 2017-ig nem csökkentette az oxycodone forgalmazására vonatkozó kvótákat, az ezt megelőző időszakban, 2002 és 2013 között pedig 400 százalékkal növelte azokat.

A DEA "túlságosan lassan" reagált az Egyesült Államokat sújtó opiátválságra, és nem csökkentette lényegesen a már forgalomban lévő, nagy opiát tartalmú gyógyszerek számát sem - állapította meg a jelentés. Michael Horowitz, az igazságügyi tárca főellenőre közölte: „hatékonyabb erőfeszítésekre” volna szükség mind a szabályozásban, mind a szabályok betartatásában. A főigazgató ugyanakkor arra nem tért ki – miként a jelentés sem –, hogy kinek a felelőssége a DEA feletti ellenőrzés.

Az Egyesült Államokban 1999 és 2017 között mintegy 400 ezren haltak bele az opiát tartalmú készítmények túladagolásába. E készítmények nem szükségszerűen kábítószerek, hanem opiát tartalmú, függőséget kiváltó gyógyszerek, köztük erős fájdalomcsillapítók. A kormányzat tervet készített e válság leküzdésére, de legalábbis kezelésére, ennek részleteit Alex Azar, az egészségügyért és emberi erőforrásokért felelős minisztérium vezetője dolgozza ki.

Közben megkezdődött a gyógyszergyártók, az opiáttartalmú gyógyszereket felíró orvosok és patikusok szerepének feltérképezése és felelősségük megállapítása, illetve a kártérítési perek megindítása is. Jelenleg éppen tart a per a Purdue gyógyszergyár ellen, amelynek tulajdonosa, a Sackler-család, a napokban kért csődeljárást.

Forrás: MTI/NBC News
Kelt: 2019-10-02