Felmondhatnak az Országos Traumatológia Intézet traumatológusai
Október 1-jén jár le annak a felmondási nyilatkozatnak a határideje, amelyet a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa írt alá az elégtelen finanszírozás ellen tiltakozva.

Egy hónap haladékot adott a Magyar Traumatológusok Társasága (MTT) a pénteki rendkívüli közgyűlésén a kormánynak arra, hogy ígéretének megfelelően rendezze az ágazat finanszírozását. Kevésbé tűnik megengedőnek és türelmesnek a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa, akik azért kezdtek tiltakozó akcióba, mert szerintük az elégtelen finanszírozás miatt ma már olyan kritikus a szakember- és eszközhiány, hogy az veszélyezteti a betegek ellátását.

Emiatt főorvosok, rezidensek, szakorvos jelöltek, szakorvosok és még osztályvezetők is felmondási szándéknyilatkozatot írtak alá: eszerint október elsején felmondanak, ha nem rendezik a finanszírozást. Az orvosok e hét hétfőn döntenek felmondásukról – írja a Népszava Online.

Ahogy a lap felidézi: az Országos Traumatológia Intézetben már április óta tartós bérfeszültség alakult ki, melyet az aneszteziológusok a traumatológusoknál magasabb órabére idézett elő. Az intézmény az aneszteziológusok többségét külső vállalkozóként foglalkoztatta, akik így az állami alkalmazottaknál lényegesen nagyobb jövedelemre tettek szert.

A traumatológusok szintén nehezményezték, hogy a krónikus szakemberhiány miatt előfordult, hogy szakvizsgával nem rendelkező orvosokat alkalmaztak a baleseti sebészeten. A szakemberhiány hatása ráadásul az egész magyar ellátórendszeren végiggyűrűzik, így nem ritka, hogy olyan betegek kötnek ki az Országos Traumatológiai Intézetben, akiknek a gyógyítása nem igényelne speciális szaktudást, s így jóval drágább is az országos centrumban ellátni őket – panaszolták az orvosok.

Az orvosok ezenkívül az intézmény épületének és műszerparkjának elavultságát is kifogásolják, a korábban jelzett sugárveszély elhárítására tett intézkedéseket pedig nem tartják megnyugtatónak – írja a lap.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2019-09-30