Immunterápiás gyógyszerekkel jelentősen javítható a bőrrák túlélési esélye
A betegek több mint felének már nagyon jó túlélési mutatói vannak annál az előrehaladott stádiumú bőrráknál, amiben a többségnek még tíz éve is csak hónapjai lettek volna hátra. A melanoma adott fajtája a daganatos betegségek kezelésének látványos sikertörténete: két új immunterápiás szer egy közel ezer fős mintán 52 százalékos gyógyulási arányt produkált – írja az Index.hu a BBC híre alapján.

A brit orvosok beszámolója szerint az előrehaladott bőrrák kezelésénél mára olyan eredményeket értek el, amik tíz éve még lehetetlennek tűntek. Akkor húsz, előrehaladott stádiumban lévő páciensből mindössze egy élt öt év múlva is, a legtöbben néhány hónapon belül meghaltak. Az azóta elterjedt immunerősítő gyógyszerek hatására ma már 52 százalékos az ötéves túlélési mutató, ami a daganatos betegségek kezelésében igen komoly sikertörténetet jelent – írja az Index.hu a BBC tudósítása alapján.

A bőrrák Nagy-Britanniában az ötödik leggyakoribb daganatos betegség, és Magyarországon is veszélyes sebességgel terjed: nálunk évente 2300 új eset van, másfélszer annyi, mint egy évtizeddel korábban. Különösen a veszélyesebb típusa, a melanoma esetében fontos, hogy idejében diagnosztizálják. A melanoma könnyen hajlamos áttétképzésre, és korábban úgy tartották, hogy miután metasztázis keletkezett, a betegség lényegében már kezelhetetlen, a páciensek többségének csak 6-9 hónapja van hátra.

A most a BBC-n ismertetett brit kutatásban két immunterápiás gyógyszert teszteltek közel ezer betegen, a szer az immunrendszert erősítve készíti fel a szervezetet, hogy szembeszálljon a rákos burjánzással. A két szernél (ipilimumab és nivolumab) azt találták, hogy mindkét gyógyszer szignifikánsan javítja a túlélési esélyeket, leghatékonyabbnak pedig a kettő együttes alkalmazása bizonyult, ebben az esetben 52 százalékra emelkedett az ötéves túlélési mutató – írja a lap.

További részletek az Index.hu cikkében olvashatóak.

Forrás: index.hu/BBC
Kelt: 2019-09-30