Újabb amerikai patikahálózat függeszti fel a Zantac árusítását
Felfüggeszti a Zantac nevű, gyomorégés elleni gyógyszer árusítását a rákkeltő hatása miatt az utolsó amerikai gyógyszertári hálózat, a CVS is – jelenti az MTI amerikai tudósítója.

A CVS vasárnap közleményében arról tájékoztatott, hogy a gyógyszert nem vonják ki a forgalomból, csupán „elővigyázatosságból” felfüggesztik a forgalmazását. Korábban a Rite Aid, a Walgreens és a Walmart is ilyen a döntést hozott.

A GlaxoSmithKline által gyártott gyógyszert Kanadában és Franciaországban már betiltották, és Magyarországon sincs már forgalomban. Banglades vasárnap jelentette be, hogy átmeneti időre betiltja a Zantac importját. A gyógyszergyár közölte: a Zantac generikus változatának gyártását beszüntette, és a Hongkongban, valamint Indiában gyártott gyógyszereket visszavonta.

A Sandoz szintén vasárnap jelentette be, hogy több, ranitidin tartalmú gyógyszer kivonása „folyamatban van, vagy várható” az Egyesült Államok és Kanada mellett a többi között Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Finnországban, Horvátországban. Magyarországon, Németországban, Portugáliában, vagy Svájcban.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) és az Európai Unió gyógyszerügynöksége (EMA) szeptember óta folytat vizsgálatot a gyógyszer káros hatásai miatt. Az FDA szeptember közepén publikálta jelentését, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a Zantac egyik hatóanyaga, a ranitidin, nagy valószínűséggel rákkeltő. Ezt állatkísérletek támasztják alá.

A ranitidint tartalmazó készítményeket gyomorégés, jóindulatú gyomorfekély, illetve nyombélfekély kezelésére alkalmazzák. Az egészségügyi szakemberek azt hangoztatják, hogy a Zantecet szedő páciensek egészsége ugyan nincs közvetlen veszélyben, de azt tanácsolják nekik, hogy keressék fel orvosukat és írassanak fel másik gyógyszert.

Ahogy korábban megírtuk, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hasonló jelzései miatt az OGYÉI szeptemberben több ranitidin-tartalmú gyógyszer, többek között a Zantac magyarországi forgalmazásának felfüggesztéséről döntött.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-09-30