Kardiológus: Életet menthet a gyógyszer-adherencia
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a fejlett országokban a krónikus betegségben szenvedőknek csak mintegy fele alkalmazza gyógyszereit az előírás szerint, ami súlyosbíthatja a betegséget és növeli a halálozást – hívta fel a figyelmet Dr. Csányi Erika, a Margit Medical Center kardiológusa egy, az Origo.hu-n megjelent írásban.

Csányi Erika elmondása szerint a beteg-együttműködés hiánya nem csak a kezelés eredményességét csökkenti, súlyosbíthatja a betegséget, növeli a halálozást, de jelentősen növeli az egészségügyi erőforrások felhasználását is.

„A mai elvárások szerint az orvos egyezteti ajánlásait a beteggel, aki így nem utasítást hajt végre, hanem a megbeszélt módon él, étkezik és szedi a gyógyszereket. Szeretnénk a betegek együttműködését javítani, alapos, érthető széleskörű információ adásával a rendeléseken szóban és írásban is, a betegek vizsgálati lapjain, betegfelvilágosító nyomtatványokon. Segíthetnek az együttműködést javítani az önmonitorozásra alkalmas módszerek is, naplók, mobiltelefonos applikációk. Napi gyakorlat, hogy az otthon mért vérnyomás értékek vezetésére vérnyomás naplót adunk a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek" – mondta a szakorvos az Origo.hu-nak.

Mivel fő szabályként 90 napra elegendő gyógyszer felírása engedélyezett egy alkalommal, a tartósan szedett gyógyszerek esetében ez határozza meg az orvosi vizitek minimális gyakoriságát. Ezen alkalmakon sor kerülhet az adag módosítására, ha arra szükség van, a változó tünetek, körülmények miatt.

Csányi Erika elmondása szerint az adagolás módosítására leggyakrabban új szerek használatánál van szükség, ilyenkor akár a napi kapcsolattartás is indokolt lehet az orvos és a betege között. „Ilyen például az egyik, járóbetegeknek is adható szívritmus-szabályozó szer, aminek elkezdésekor kezdetben naponta készítünk EKG-t, vagy a régebbi típusú véralvadásgátló szerek, amelyek miatt eleinte hetente többször is szükséges vérvétel a dózis beállításához” – nyilatkozta a lapnak a kardiológus.

Az Origo.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: origo.hu
Kelt: 2019-09-26