OGYÉI: Rendelkezésre áll a megfelelő számú bárányhimlő vakcina

A Varivax vakcinából országos hiány nincs, a forgalmazó MSD Pharma megerősítette, hogy rendelkezésükre áll a megfelelő mennyiségű készítmény. A tervezett kötelező védőoltások készletezése, és kiszállítása folyamatos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a 2019 szeptemberétől bevezetett, kötelező bárányhimlő elleni védőoltás a jogosultak számára elkülönítve, ingyenesen rendelkezésre áll, sőt az oltóorvosok részére kiszállításra is került – közölte honlapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A GSK mint forgalomba hozatali engedély jogosultja 2019. december 1-ig termékhiányt jelentett be a Varilrix vakcinával összefüggésben. Azoknál a gyermekeknél, akik még nem részesültek oltásban, de életkorukból adódóan már nem jogosultak a kötelező vakcinára sem, az MSD által forgalmazott helyettesítő termékkel, a jelenleg is elérhető Varivax készítménnyel zavartalanul megkezdhető a bárányhimlő elleni szerrel történő oltás.

Az őszi időszakban megnövekedett kereslet miatt (közösségbe visszatérő gyerekek) előfordulhat, hogy az ingyenes oltásra nem jogosultak körében néhány napot várni kell a vakcinára, ugyanakkor ilyen mértékű csúszás a védettség kialakulásában nem okoz gondot. Egy esetleges fertőzés esetén a súlyos szövődmények már egy oltással is kivédhetők.

A szülőket arra kérték, hogy a vakcinát az egymás közötti átadás helyett a gyógyszertárakból, vagy szükség esetén az oltópontokon keresztül szerezzék be. A teljes közlemény az OGYÉI honlapján olvasható.

Forrás: OGYÉI
Kelt: 2019-09-25