Minden gyógyszerész kollégánkat szívből köszöntünk a Gyógyszerészek Világnapján2019. szeptember 22–26 között Abu-Dhabi-ban tartja a FIP 79. Világkongreszusát. A rendezvény egyik meghatározó pozíciója a „Gyógyszerészek Világnapja”, amelyről Dominique Jordan, a FIP elnöke a mai napon a következőképpen nyilatkozott:

„A gyógyszerészek széles körű tudásukat és egyedi tapasztalataikat használják annak biztosítása érdekében, hogy az emberek a lehető leghatékonyabban használják gyógyszereiket. Biztosítjuk a gyógyszerekhez való hozzáférést és azok megfelelő használatát, javítjuk a gyógyszeralkalmazás gyakorlatát, koordináljuk a rehabilitációs és ápolási átmeneteket. Mindezeken kívül még a betegkontaktusok során számos lehetőségünk nyílik a gyógyítási folyamatok pozitív befolyásolására.. A gyógyszerészek felelősségi körébe tartozik a gyógyszeralkalmazások eredményességének biztosítása”.

A 2019-es téma célja a gyógyszerészek kulcsfontosságú szerepének előmozdítása a betegek biztonságának megőrzésében a gyógyszerhasználat javítása révén. Az egyetemes érvényű üzenetet a FIP három írásmódban megjelentetett logója is reprezentálja.

Látható módon a világ egészségügyi ellátó rendszerei befogadják, sőt igénylik a gyógyító munka során a gyógyszerészek, magas szintű felkészültségüknek megfelelő, aktív szerepvállalását. A folyamat Magyarországon is elindult. A mi feladatunk, hogy hangsúlyozzuk és erősítsük a hazai gyógyszerész kar aktivitásának igényét, amellyel a hivatás fejlesztését és a betegek üdvét egyaránt szolgáljuk!

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2019-09-25