Kifütyülték az államtitkárt az orvosi kamara által összehívott gyűlésen
Nem kerültek közelebb a megegyezéshez az orvosszakma és a kormányzat képviselői a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által összehívott szombati nagygyűlésen. A megjelent orvosok kifütyülték és kinevették a kormányt képviselő Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárt és Szalay-Bobrovniczky Vincét, a Miniszterelnökség államtitkárát.

Érezhetően feszült hangulatú nagygyűlést tartott a Magyar Orvosi Kamara, ami „Elhalt ígéretek nyomában” felütéssel hívta össze tagjait a Vasúttörténeti Parkba. Az eseményre meghívót kapott a pénzügyi tárca, a Miniszterelnökség és az EMMI, hogy az egészségügy problémáiról nyilvánosan vitázzanak a kamarával. Utóbbi két tárca képviselői jelentek meg a nagygyűlésen – írja az eseményről szóló tudósításában a 24.hu.

A körülbelül 200 megjelent orvos előtt először Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár tartott előadást, aki arról beszélt: a nyolcvanas években kezdő orvosként arra tett fogadalmat, azt a fajta egészségügyi rendszert megváltoztatja. Az orvosokból álló közönség azonban piros lapok felmutatásával és füttyszóval fogadta az emberközpontú egészségügyről szóló előadását, amit emiatt félbe is hagyott.

Nem járt több sikerrel Szalay-Bobrovniczky Vince sem, aki az Orbán-kormány egészségügyi béremeléseiről, illetve az egészségügyi források növeléséről próbált beszélni, ezt azonban a közönség szintén piros lapok felmutatásával és nevetéssel fogadta.

Szalay-Bobrovniczky időt kért a további béremelésekről szóló döntésekhez, illetve a nyugdíjas egészségügyi dolgozók visszafoglalkoztatásának, valamint a paraszolvencia kérdésének rendezéséhez. „Nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni” – mondta utóbbiról a sokszor említett érvet a politikus. Óriási felhördülés fogadta szavait, ki is fütyülték.

Az összegyűlt orvosok elsősorban azt kifogásolták, hogy semmilyen konkrét ígéretet nem kaptak az általuk korábban felvázolt problémák megoldására vonatkozóan. A Magyar Orvosi Kamara előzetesen az alábbi követeléslistát küldte el az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Miniszterelnökségnek és az egyeztetéstől távolmaradó Pénzügyminisztériumnak:

• Egységesen kötelező 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott ellátásban dolgozóknak, a munkaviszony típusától függetlenül, 2022 január 1-től.

• A béremelés függvényében a paraszolvencia megszüntetése.
• A nyugdíjasok diszkriminációjának megszüntetése, visszafoglalkoztatásuk megkönnyítése.

• Döntsék el, hogy orvosokkal vagy orvosi végzettséggel nem rendelkezőkkel (nondoktor, Msc. nővér) akarják-e a magyarokat gyógyítani pusztán takarékosságból.

• Szerezzenek érvényt és ellenőrizzék mind a humán erőforrást érintően, mind az eszközöket illetően a szakmai minimumfeltételek meglétét, mert a jelenlegi állapot egy becsapás és a betegbiztonság súlyos megsértése.

A 24.hu teljes beszámolója az alábbi címen érhető el.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2019-09-23