Szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ az egészségügyi szakdolgozói kamaránál
Nem volt átlátható és elszámoltatható a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) gazdálkodása és közpénzfelhasználása a 2015. és 2017. közötti időszakban – közölte az ellenőrzést végző Állami Számvevővész (ÁSZ) alelnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Warvasovszky Tihamér elmondta, hogy kötelező a kamarai tagság ezen szakmák gyakorlóinak és a kamarák működési költségeiket döntő mértékben a tagdíjbevételekből és vállalkozási tevékenységből fedezik. Úgy fogalmazott, hogy a köztestület „nagyon sok embert érintő” közfeladatot lát el, ezen kívül hatósági jogkörben is eljár, továbbá képviseli tagok jogait és érdekeit. Hangsúlyozta, hogy ezért „társadalmi elvárás a közpénzek értékelvű, rendeltetésszerű felhasználása”.

A számvevőszék alelnöke hangsúlyozta: az ÁSZ ellenőrzései feltárták, hogy a kamara a tagdíjkövetelések beszedésére nem intézkedett, így a törvényben előírt feladatát nem látta el. Az ellenőrzés részleteiről szólva Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője ismertette: a MESZK országos szervezetének belső szabályozási rendszerének kialakítása nem volt szabályszerű, a gazdálkodás nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá számlarendet sem készítettek. A tagdíjkövetelések nyilvántartása és beszedése nem volt szabályszerű, azok beszedésére, illetve a tartozók szankcionálására nem intézkedtek – tette hozzá.

A tagdíjkövetetéseket az egyszerűsített éves beszámoló mérlegeiben nem mutatták ki, így a kamara országos szervezetének beszámolója nem valós adatokat tartalmazott. Annak közzétételével pedig a közvéleményt és a kamarai tagságot is megtévesztette – hívták fel a figyelmet. Az ÁSZ azt is megállapította, hogy 2015. és 2017. közötti időszakban összesen 90,8 millió forint összegű költségvetési támogatás felhasználásának nyilvántartása sem volt szabályszerű, mivel a kamara országos szervezete a nyilvántartási rendszerét nem részletezte tovább.

Az ÁSZ a szabálytalanságok megszüntetése érdekében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökének kettő, az országos hivatal vezetőjének hét javaslatot fogalmazott meg. Az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. A feltárt szabálytalanságok miatt az ÁSZ az ügyészséghez fordult „a szükséges intézkedések megtétele és eljárások lefolytatása érdekében” – mondta Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-09-17