Prosztatagyógyszer segítheti a Parkinson-kórban szenvedőket
A jóindulatú prosztatanagyobbodás tüneti kezelésére használt gyógyszer lassíthatja a Parkinsonban szenvedők állapotának romlását, derült ki amerikai és kínai kutatók vizsgálataiból. Az Iowai Egyetem és a pekingi Agyi Rendellenességek Intézete kutatói előbb állatkísérletekben vizsgálták a Terazosin hatását az agysejtekre – írja a 444.hu a BBC tudósítása alapján.

A Terazosin vizsgálataik szerint a PGK1 enzimet aktiválja, amely segít lassítani vagy megakadályozni az agysejtek pusztulását.

A kutatók emberkísérleteket még nem végeztek, de több millió parkinsonos beteg leleteinek átvizsgálásával azonosítottak 2880-at, akiket jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatt Terazosinnal is kezeltek. Az ő adataikat 15409 olyan parkinsonos betegével vetették össze, akik nem kaptak ilyen gyógyszert. Az összevetés alapján a Terazosint kapó betegek tünetei enyhébbek voltak, és állapotuk is lassabban romlott, mint a kontrollcsoportba tartozóké – írja a 444.hu a BBC híre alapján.

Mivel eddig semmilyen gyógyszer nem állt rendelkezésre a Parkinson kezelésére, ez nagy áttörést jelenthet. A kutatás vezetője, Michael Welsh szerint a mostani felfedezéssel „izgalmas új kutatási terület” nyílik meg. Mivel a Terazosin esetében egy, már bevett és kipróbált gyógyszerről van szó, Welsh szerint a sikeres klinikai vizsgálatok után nem lehet akadálya annak, hogy a gyógyszert Parkinson-kór kezelésére is engedélyezzék – írja a lap.

Forrás: 444.hu/BBC
Kelt: 2019-09-17