Kéthetes sztrájkba kezdtek a közfinanszírozott fogorvosok
A térítésmentes ellást nyújtó fogorvosok mintegy fele ment „szabadságra” hétfőtől, mert a biztosító által biztosított keret az anyagköltségeket sem fedezi – írja a Népszava Online.

A térítésmentes ellást nyújtó fogorvosok mintegy fele ment „szabadságra” hétfőtől, mert a biztosító a kezelésekért annyit sem fizet, mint amennyibe az anyag kerül. Az akciójuk két hétig tart, ezalatt csak ügyeletet látnak el, és csak a halaszthatatlan eseteket fogadják – írja a nepszava.hu.

Az elmúlt napokban átlagosan 7-13 betegnek volt szüksége azonnali kezelésre. Például Győrben mind a tíz közfinanszírozott fogorvos szabadságosnak állt, csütörtök délutánra már 35 sürgős eset is összejött. Így az ügyeleti rendelés is órákkal hosszabbodott.

A kormányzat múlt pénteken azzal próbálta elejét venni a demonstrációnak, hogy az utolsó pillanatban tett egy ajánlatot a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának előrehozott elnökségi ülésén a finanszírozás javítására. Ám ezt ugyan az ott ülők 19:3 arányban elfogadták, csakhogy az akciót nem ők szervezték. Így a tb-finanszírozott rendelők csaknem fele leállt.

A kormányzat közleményében erre azzal reagált, hogy a kamaraiak elfogadták az ajánlatát, a demonstráció pedig amúgy is megtévesztő és jogszerűtlen és kevesen is vesznek benne részt. A kormányzat a demonstráció szervezőivel közvetlenül eddig nem tárgyalt, ellenben az ország több pontján megjelentek az önkormányzat, az ÁNTSZ ellenőrei az alapellátó fogorvosok praxisainál – értesült a lap.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2019-09-09