Biohackerek másoltak le egy megfizethetetlen génterápiás szert
2015-ben került az európai piacra a Glybera nevű génterápiás gyógyszer, amely egy nagyon ritka, genetikai eredetű betegség, a lipoprotein-lipázhiány gyógyítására szolgál. A készítményt azonban a kevés beteg közül is csak néhányan használhatták, egy kezelés ára ugyanis egymillió dollár volt. A Glyberát 2017-ben ki is vonták a piacról, mert nem volt fizetőképes kereslet rá, most azonban biohackerek fejlesztettek ki egy lényegesen olcsóbb alternatívát, amely kezelésenként csak hétezer dollárba kerül – írja a hvg.hu.

Néhány szabadúszó, úgynevezett biohacker viszont sikeresen visszafejtette a Glybera nevű génterápiás készítmény receptjét, és elkészítették a gyógyszer olcsó prototípusát. Most egyetemeket és vállalatokat keresnek meg azzal, hogy segítsék a további tesztelést és fejlesztést – írja a hvg.hu a Technology Review cikke nyomán.

Egy missisippi fészer, egy floridai raktár, egy indianai hálószoba és egy ausztriai számítógép kellett a fejlesztéshez Gabriel Licina, a projekt vezetője szerint. Licina elmondása szerint a kalózverzióval csupán 7000 dollár egy kezelés. A hackerek kissé eltértek az eredeti megoldástól, ami egyes kutatók szerint nem is annyira hatásos így, de persze az sem túl hatékony kezelés, ami egymillió dollárba kerül, illetve nem is elérhető – írja a lap.

A biohackelés természetesen nem egészen szabályos. A Glybera jogvédett termék, tulajdonosan az UniQure nevű cég. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) szerint is tilos házi készítésű génterápiával kereskedni.

Az eredeti Glybera egyik fejlesztője viszont úgy véli, a törvényi gondoktól eltekintve is naiv a hackerek hozzáállása. Daniel Gaudet elismeri, hogy az egymillió dolláros ár tarthatatlan és értelmetlen, de a génterápia szerinte túl kockázatos és bonyolult ahhoz, hogy amatőrök vegyék kezükbe. A Glybera-kutatás egykori vezetője, Michael Hayden viszont drukkol a hackereknek, és egyáltalán nem bánja, hogy a saját találmányát igyekeznek lemásolni. Hayden szerint ez társadalmi igazságosság kérdése, és minden megengedhető, ami a betegeken segít – írja cikkében a hvg.hu.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2019-09-09