Hamarosan életbe lép az új bankkártyás fizetési rendszer
Szeptember 14-től megváltozik Magyarországon a kártyás fizetés, illetve az online vásárlás, de hamarosan az open banking (nyílt bankolás) is elérhetővé válik. A változások leginkább az online vásárlásokat érintik, ezekre a szolgáltatóknak is fel kell készülniük – írja az Index.hu.

Szeptember 14-től már alkalmazandó Magyarországon is a PSD2 (payment services directive), vagyis az Európai Unió fizetési szolgáltatásokra vonatkozó direktívája, amely sok szempontból meghatározza a mindennapi pénzügyeinket is – írja az Index.hu a várható változásokat összegző cikkében. A lap szerint a legfontosabb változások az alábbi területen várhatóak:

• Az e-kereskedelemben mindenhol kötelezővé válik a kétlépcsős azonosítás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználóknak online vásárláskor a bankkártya adataikon túl még legalább egy, személyes azonosításra alkalmas adatot is meg kell majd adniuk. Ez lehet egy PIN-kód, egy SMS-ben elküldött biztonsági kód, QR-kód vagy biometrikus azonosítójegy (ujjlenyomat, írisz, hang stb.) is.

• Az érintés nélküli fizetések biztonságosabbá tétele érdekében öt érintéses fizetés vagy összesen 150 euró (mintegy 47 ezer forint) összegű érintéses fizetés után (a több, kisebb értékű fizetés összege összeadódik) a banknak meg kell győződnie arról, hogy valóban a tulajdonos használja a kártyát, vagyis PIN-kódot kell kérnie. Ezzel kizárható, hogy a kártya eltulajdonítása esetén egy illetéktelen felhasználó sorozatos kis összegű vásárlásokkal jelentős kárt okozzon.

• A nyílt bankolás bevezetésének köszönhetően külső szolgáltatók is hozzáférést kaphatnak a számlatörténetünkhöz, ami alapján különböző pénzügyi szolgáltatásokat nyújthatnak. Így például optimalizálhatják a vásárlásainkat, költséghatékonyabb számlacsomagot ajánlhatnak nekünk, vagy a hitelkérelmek elbírálását is segíthetik.

Az Index.hu cikke szerint utóbbi lehetőség nemcsak egyértelmű biztonsági kockázatokat vet fel, de mivel elsősorban olyan felhasználóknak kedvez, akik több bankszámlával is rendelkeznek, ezért várhatóan lakossági igény sem lesz rá Magyarországon, ahol 1 lakosra 1,1 bankszámla jut.

A teljes cikk az alábbi címen olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-09-05