Online felmérés: Sok gyógyszerészt zaklatnak a közösségi médiában
Dobson Szabolcs gyógyszerész felmérést végzett idén augusztusban a Gyógyszerészek nevű zárt Facebook csoportban. Összesen 304 kolléga jelezte a megadott időtartam alatt, hogy volt már része zaklatásban a közösségi médián keresztül, írja a PharmaOnline.

Volt-e részed magánéleti zaklatásban a közösségi médián keresztül az eddigi életedben, mert a kitűzőről leolvasták a nevedet? – erre a kérdésre várt választ Dobson Szabolcs a „Gyógyszerészek” nevű zárt facebook csoportban, amelynek tagja 7205 gyógyszerész, gyógyszertári szakasszisztens és asszisztens. Összesen 304-en jelezték a megadott időtartam alatt, hogy volt már részük zaklatásban a közösségi médián keresztül. A cikk írója szerint a zaklatások valószínűségét növeli a névkitűzők használata, amelynek köszönhetően a gyógyszerészek könnyebben beazonosíthatóak a közösségi médiában.

Összességében a nem reprezentatív minta válaszadói között a zaklatottak 88,8%-a nő, 11,2%-a férfi. Az összesen 304 eset nyilvánvalóan csak egy része a valóban megtörtént eseteknek és nyomatékkal felveti a jelenlegi névkitűző használatának kockázatos voltát a közösségi média korszakában – érvel a PharmaOnline-on megjelent cikk szerzője, aki szerint „a teljes nevet tartalmazó névkitűzőnek semmilyen érdemi-értelmes funkciója nincs, bármilyen megfontolás vezette a kötelező bevezetését”. Szerinte ezt mutatja Dér Péter 2018-as online félmérésének eredménye is: „Kötelező név­kitűző ide vagy oda, a válaszadók 10,77 százaléka tudja csak, hogy milyen végzettségű, milyen pozícióban lévő szak­ember szolgálja ki őt” (Dér Péter: A lakosság véleménye a gyógyszertári tanácsadásról. Gyógyszertár, XVII (10), 6-8 (2018)).

A cikk szerzője szerint a könnyű beazonosíthatóság nemcsak az esetleges szexuális zaklatások miatt jelent kockázatot, hanem a hamis receptekkel házaló bűnözők is így találják meg a gyógyszerészeket. „Senki és semmi nem kényszeríthet gyógyszertári dolgozókat arra, hogy olyasmit tegyenek, amely személyes biztonságukat, emberi méltóságukat és életminőségüket pluszban fenyegeti. Bármilyen ilyen szabály-jogszabály-törvény embertelen és sürgősen megváltoztatandó. Addig is, a hatósági ellenőrzéseknek nem lehet szempontja a jelenlegi névkitűző számonkérése, viseletének kikényszerítése, mert ez az adatok alapján nyilvánvaló embertelenség a gyógyszertári kollektívákkal szemben” – közli a PharmaOnline.hu-n megjelent cikkben Dobson Szabolcs.

Forrás: PharmaOnline
Kelt: 2019-09-03