Már tizenhét halálos áldozata van a Nyugat-nílusi láznak az EU-ban
A legfrissebb jelentés szerint idén Magyarországon augusztus végéig 7-en kapták el a kórt, szerencsére ezen megbetegedések közül egyik sem végződött halálesettel. Az Európai Unió területén azonban már 17 halálos kimenetelű esetet regisztráltak az idén – írja a Weborvos.hu az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése nyomán.

Az idei szezonban már 184 ember fertőződött meg a Nyugat-nílusi láz vírusával az Európai Unió tagállamaiban és a szomszédos országokban, közülük 17-en bele is haltak a betegségbe. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint Magyarországon augusztus végéig 7-en kapták el a kórt – írja a Weborvos.hu.

A jelentés szerint június elejétől augusztus utolsó hetéig 170 esetet regisztráltak az unióban. Legtöbbet Görögországban (126), Romániában (19) és Cipruson (11). A magyarországi hét eseten kívül az érintett térségben még Olaszország (3), Bulgária (2), Ausztria (1) és Franciaország (1) jelentett fertőzéseket. A szomszédos országokban Szerbiában (7) és Törökországban (7) fordultak elő Nyugat-nílusi vírusfertőzések. A mai napig a kór legtöbb halálos áldozata Görögországban (13) volt, ezen kívül Románia (2), Ciprus (1) és Szerbia (1) jelentett eseteket.

A nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedések jellemzően olyan időszakokban fordulnak elő, amikor sok a szúnyog, mert a vírus szúnyogcsípéssel terjed. Az első megbetegedések általában július második felében jelentkeznek, a legtöbb beteget augusztusban és szeptemberben regisztrálják. A fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélyben az idősebbek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, valamilyen krónikus betegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarban vagy idegrendszeri zavarban szenvednek – írja a lap.

A vírusgazdák a madarak, közöttük pedig a szúnyogok révén terjed a kór, és az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át. Embereknél a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, magától gyógyul. Az esetek kis hányadában (egy százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-09-02