Újabb kórházak működését ellenőrzi az ÁSZ
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot. Többek között a szolnoki, a szentesi és a tatabányai kórház ellenőrzése folyik jelenleg, ezen felül pedig a központi költségvetési szervek ellenőrzése keretében 24 kórház kockázatértékelésen alapuló ellenőrzését kezdődött meg – írja az ÁSZ a Weborvos.hu által idézett közleményében.

Folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot az Állami Számvevőszék. Hamarosan újabb három kórház gazdálkodását értékelő jelentést tesz közzé az ÁSZ. A szolnoki, a szentesi és a tatabányai kórház esetében is azt vizsgálták a számvevők, hogy az intézmények betartották-e a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat, illetve a kórházi vezetők kialakították és működtették-e a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító úgynevezett integritás kontrollokat – írja a Weborvos.hu által idézett közleményében a szervezet.

Alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják az egészségügyben, illetve a kórházakban. Ehhez mindenekelőtt szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség Magyarországon. E cél érdekében az Állami Számvevőszék folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot.

A szolnoki Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet, a szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház és a tatabányai Szent Borbála Kórház esetében is azt értékelik a számvevők, hogy a 2015-2017. közötti időszakban az intézmények betartották-e a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat, illetve a kórházi vezetők kialakították és működtették-e a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító úgynevezett integritás kontrollokat.

Folyamatban van továbbá a fővárosi Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, valamint az Orosházi Kórház és a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház ellenőrzése is. Mindemellett a központi költségvetési szervek ellenőrzése keretében 24 kórház kockázatértékelésen alapuló ellenőrzését kezdte meg az ÁSZ.

Az egészségügy finanszírozásáról az ÁSZ nemrég elemzést is készített. A 2019. június 28-án publikált tanulmányban az ÁSZ arra a következtetésre jutott, hogy az egészségügyi ellátórendszer és finanszírozása folyamatosan működik, azonban a jelenlegi formájában nem tekinthető fenntarthatónak is. Az ÁSZ az elemzésében rámutat: a fenntartható működést a hatékony ellátási struktúra, a valós költségeken alapuló finanszírozás, valamint az átlátható és hatékony gazdálkodás segítheti elő. Az ÁSZ közpénzügyi megközelítéssel készült elemzése több felvetést is megfogalmazott a fenntarthatóság biztosítása érdekében – emlékeztet a közlemény.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-08-27