HVG: A háziorvosok mellett dolgozó nővérek kimaradtak a béremelésből
Amikor a törvényi kötelezettségnek kell megfelelni, akkor szakdolgozónak számítanak, amikor viszont a szakdolgozói bértábla szerinti, kötelezően fizetendő illetményeket emeli a kormány, róluk szó sem esik – írja a hvg.hu a háziorvosok mellett dolgozó, szakképesítéssel rendelkező ápolók bérhelyzetéről.

A szakdolgozói bértábla szerint a szakképesítéssel rendelkező ápolóknak 400 ezer forint bruttó fizetés járna, vagyis nettó 260-270 ezer forint, azonban a hvg.hu írása szerint ez a gyakorlatban egészen „kivételes”, „az átlag legfeljebb nettó 200 ezer. Az érdekérvényesítésben gyengén teljesítők viszont, kiváltképp vidéken, kénytelenek beérni a garantált bérminimum körüli nettó 130–150 ezer forinttal. Az sem példa nélküli, hogy a járulékfizetést megspórolva, jövedelemkiegészítésként, zsebbe fizet egyik-másik munkáltató, ami viszont majd a nyugdíj megállapításánál üt vissza” – írja a lap.

A hvg.hu szerint a nővéreknek egyszerre kell szembenézniük az „egy személyben főnök és munkáltató” háziorvossal, valamint azzal a nyomással, hogy a betegek úgy gondolják, ők is részesülnek a kormány által folyamatosan kommunikált béremelésekből. Egy, a lap által idézett alapellátási dolgozó elmondása szerint a valóság ezzel szemben az, hogy „még a címzetten nekünk szánt, külön elszámolási soron számfejtett, 2014 óta havonta a praxisfinanszírozással együtt elküldött bruttó 20, nettó 10 ezer forint bérkiegészítést is csak a kollégák 6 százaléka kapja meg”.

A lap szerint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara sikerként könyveli el, hogy az eddig a béremeléseknél ugyancsak figyelmen kívül hagyott, az önkormányzatok bérlistáján szereplő védőnők, végzettségüknek megfelelően, mostantól a szakdolgozókkal azonos bértábla szerint kapják a fizetésemelést. Azonban az továbbra is megoldásra váró feladat, hogy a közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott alapellátási szakdolgozók – ezernél is többen lehetnek ilyenek – is jogosultak legyenek ugyanerre a besorolásra.

A hvg.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2019-08-26