Romlott az általános orvosok és a gyógypedagógusok relatív bérhelyzete
Habár az egészségügyi munkakörök közül tízből 8 tevékenységnél a nemzetgazdasági átlaghoz képest javult a dolgozók keresete, az általános orvosok és a gyógypedagógusok bére tovább távolodott a nemzetgazdasági átlagtól – áll a Policy Agenda elemzésében, amelyet a privatbankar.hu idézett. Az adatok alapján a szakorvosok átlagkeresete meghaladja a nemzetgazdasági átlag kétszeresét.

Az elmúlt években több területen is életpályamodellt vezetett be a kormány a közszférában. Ugyanakkor folyamatosan lehet olvasni munkaerőhiányról, néhol már a szolgáltatási színvonal visszaeséséről. A Policy Agenda legfrissebb elemzésében azt nézte meg, hogy a közszféra bérei hogyan néznek ki munkakörök szerint, illetve milyen változás történt 2016-hoz képest – írja a privatbankar.hu.

A szakértők kiválasztották azt a 20 munkakört, amelyek létszámot tekintve leggyakoribbak a közszférában. Ezeknél megnézték, hogy 2019 februárjában hogyan alakultak a keresetek, illetve milyen volt az adott munkakörön belül a bérek eloszlása, illetve a KSH által számított bruttó átlagkeresethez való viszonya. A létszám alapján kiválasztott TOP 20 munkakörben dolgozók 54 százaléka átlagbér alatt keresett. Természetesen nagyon jelentős a differencia az egyes foglalkozások között. Miközben a fegyveres szervek felsőfokú képesítést igénylő munkaköreinél csak 3 százaléka a dolgozóknak keresett átlagkereset alatt, addig a gyermekfelügyelők, dajkák esetében ez az arány 99 százalék.

Az egészségügyi adatokat 2016-ban és 2019-ben vizsgálták a leggyakoribb foglalkozások esetében. Ezek alapján a szakorvosok esetében már csak 12 százalék keresett átlagbér alatt, míg a szakorvosok kereseti átlagbére 122 százalékkal meghaladta a nemzetgazdasági átlagot.

Az egészségügyben vizsgált munkakörök közül 8 tevékenységnél a nemzetgazdasági átlaghoz képest javult a dolgozók keresete. Az egészségügyben egyedül az általános orvosok és a gyógypedagógusok esetében tapasztaltak negatív irányú változást. A 2016 és 2019 közötti változásokat és az egészségügyi bérek nemzetgazdasági átlaghoz való viszonyát legjobban az alábbi ábra szemlélteti.

Ugyanakkor jól mutatja az ágazati bérek problémáját, hogy a közszférában dolgozóknak még most is 76 százaléka keres a nemzetgazdasági átlagbér alatt, sőt ez az arány az oktatás területén 60 százalék – írja a privatbankar.hu.

Forrás: privatbankar.hu
Kelt: 2019-08-22