7 millió brit idős szed legalább hétféle gyógyszert párhuzamosan
Az idős emberek problémáival foglalkozó Age UK felmérése szerint a brit időskorúak jelentős része szed olyan gyógyszereket, amelyek együttes alkalmazása egészségkárosodást okozhat – írja a brit The Guardian.

Körülbelül hétmillió brit idős ember szed rendszeresen hétnél is több gyógyszert, amelyek interakciói akár életveszélyt is okozhatnak, illetve súlyos mellékhatásokkal járthatnak – írja a The Guardian az Age UK jelentése alapján. A jelentés megállapításai szerint a brit egészségügyben minden ötödik idős embernek kiadott recept tévesen vagy feleslegesen felírt gyógyszereket tartalmaz. Különösen súlyos az idősek otthonában élők helyzete, akik átlagosan legalább nyolc gyógyszert szednek.

A jelentés szerint a gyógyszerinterakciók miatt a több gyógyszer szedése nem mindig jelent egészségnyereséget, sőt, ennek fordítottja is előfordulhat. Többféle gyógyszer együttes szedése jelentősen növeli annak kockázatát, hogy az idősek rosszullét vagy esések miatt kórházba kerülnek. Ennek kockázata 65 év felett a negyedik gyógyszer után minden egyes újabb gyógyszer szedésével 14 százalékkal nő – állapította meg a jelentés. A gyógyszerekre adott kedvezőtlen reakciók az előre nem tervezett kórházi felvételek 6 százalékát magyarázzák, míg ezek 2 százaléka halállal végződik.

A több készítmény együttes szedése esetén fellépő jellemző mellékhatások között említi a cikk a szédülést, a hányingert, a súlyvesztést, az izomgyengeséget és az önkívületi állapotot. Éppen ezért a több gyógyszert együttesen szedő idős emberek gyógyszeres terápiáját és az abban rejlő esetleges konfliktusokat rendszeresen felül kellene vizsgálni – érvel a cikk. Ahogy Caroline Abrahams, az Age UK igazgatója a lapnak fogalmazott:

„Ezért rendkívül fontos az, hogy egy orvos, jellemzően az illető háziorvosa, jó rálátással rendelkezzen a páciens összes gyógyszerére, és időről időre újraértékelje, hogy még mindig ezek-e a legjobbak az egészségének, nem csak saját magukban, hanem az összes többi szedett gyógyszerrel együtt is.”

A The Guardian teljes cikke ezen a címen olvasható.

Forrás: The Guardian
Kelt: 2019-08-22