A korábbiaknál jobb hatékonyságú gyógyszert találtak az ebolára
Azon ebolával küzdő páciensek körében, akiknél korai stádiumban elkezdték a gyógyszeres kezelést, 90 százalékos gyógyulási ráta volt megfigyelhető két, kísérleti szakaszban lévő gyógyszer hatására. A kísérletet tavaly novemberben kezdték a Kongói Demokratikus Köztársaságban – írja a 444.hu a BBC híre alapján.

Az új gyógyszerek áttörést jelenthetnek az Ebola-vírus megfékezésében, amely eddig csak Kongóban 1800 halálos áldozatot szedett, és hatékony ellenszere eddig nem volt.

A tesztek során 700 beteget kezeltek négy új gyógyszerrel, a teszteket az USA allergiás és fertőző betegségeket kutató intézete (NIAID) valamint az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálta. Az eredmények 499 páciens esetében már ismerhetők.

Ezek szerint a REGN-EB3 és a mAb114 szerek által kezelt páciensek korai stádiumban történő beavatkozás esetén 91, illetve 89 százalékos felépülési arányt produkáltak. Még akkor is jobb eredményeket hoztak, mint a két másik, a vizsgálatban használt kísérleti gyógyszer (mZapp, Remdesivir), ha későbbi stádiumban lévő betegeket kezeltek velük – írja a 444.hu a BBC cikkére hivatkozva.

„Soha nem fogunk megszabadulni az Ebolától, de az ilyen [kongói] járványok megelőzhetőek lesznek” – közölte a hír kapcsán Jeremy Farrar, a Wellcome egészségügyi alap igazgatója, aki szerint az igazi megoldást persze egy hatékony oltóanyag jelentené.

Forrás: 444.hu/BBC
Kelt: 2019-08-14