Magyosz: A negyedik legjobb az unióban a hazai gyógyszer-azonosítás
A Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége (Magyosz) a Világgazdaságnak nyilatkozva hangsúlyozta: a hazai forgalmazó gyártók – ideértve a nem Magyarországon gyártó importőröket is – csaknem 85 százaléka már töltött fel termékadatot a rendszerbe.

„A Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége (Magyosz) szerint a Richter Gedeon Nyrt. (Richter) véleménye nincs ellentmondásban az egyedi gyógyszer-azonosítási rendszer (szerializáció) bevezetésének terheivel és a felmerülő problémák komolyságával” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Magyosz. Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója egy múlt keddi tájékoztatón azt mondta, hogy a gyógyszerek egyedi azonosítójának február óta kötelező nyomon követése a gyakorlatban nem ér semmit.

A Magyosz szerint a Richter sajtótájékoztatóján elhangzottak azonban tévedésre adhatnak okot, ezért az alábbi pontosításokat közölték a gazdasági lapban. A hazai rendszer bevezetéséért felelős Magyosz és a Humvo minden piaci szereplővel, azaz csaknem 3000 partnerrel szerződött. Ebben a folyamatban kiemelkedő eredményt ért el Magyarország. A Magyosz adatai szerint a hazai forgalmazó gyártók – ideértve a nem Magyarországon gyártó importőröket is – csaknem 85 százaléka már töltött fel termékadatot a rendszerbe. Ez a szám folyamatosan nő, csaknem 13 ezer termék és több mint 170 millió doboz van a rendszerben – hangsúlyozta a szervezet.

A gyógyszerek egyedi azonosításának bevezetése körüli problémákról és az ezzel járó többletterhekről ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2019-08-13