Reformok várhatóak a bankkártyás fizetések rendszerében
Egy, szeptember 14-én hatályba lépő európai szintű szabályozás szerint szigorítani kell a bankkártyás fizetésre vonatkozó protokollokat. A fizetési lánc egyes szereplői azonban még nem tudtak felkészülni az új, PSD2-es szabályozás szerinti protokoll implementálására, ezért halasztásra lehet szükség. Magyarországon az MNB hatásköre, hogy ad-e további felkészülési időt az érintett szolgáltatóknak – írja a Portfolio.hu.

Egyes európai becslések szerint az online fizetések negyede tűnne el, ha szeptember 14-én bevezetnék a PSD2-es szabályozás erős ügyfélhitelesítés szabálya életbe lépne. Ugyanis a szabályok betartásához szükséges fejlesztések elvégzésére adott felkészülési időszak nem bizonyult elegendőnek a fizetési lánc minden szereplőjének: például még ha a bankok nagyobb része el is készül a fejlesztéseivel, azt az e-kereskedőknek is át kell vezetni a rendszereiken, és még egy sor más problémát is kezelni kell. Többek között új típusú adatokat kell megfelelő formátumban, biztonságos kapcsolaton keresztül a fizetési lánc szereplői között utaztatni – írja cikkében a Portfolio.hu gazdasági hírportál.

A hírportál cikke szerint mivel az Európai Parlament a határidőig már nem ülésezik, ezért annak kitolására már nincs lehetőség, a nemzeti hatóságoknak viszont még lehet mozgásterük abban, hogy egyeztetéseket kezdeményezzenek az érintett piaci szereplőkkel, és szükség esetén türelmi időt adjanak az átállásra való felkészülésre. Magyarországon az ügy kezelése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hatáskörébe tartozik, amely a következő választ adta a Portfolio megkeresésére:

„Az Európai Bankhatóság (EBH) 2019. június 21-én kiadott EBA-Op-2019-06 sorszámú véleményében tájékoztatta a nemzeti felügyeleti hatóságokat, hogy a jogszabályban előírt 2019. szeptember 14-i határidő módosítására nincs mód, azonban elfogadja, ha kivételes lehetőségként a nemzeti felügyeleti hatóságok saját hatáskörükben döntenek arról, hogy egyedileg együttműködnek a fizetési kártyát kibocsátó és fizetési kártyát elfogadó pénzforgalmi szolgáltatókkal a fizetési kártyával online kezdeményezett fizetésekhez kapcsolódó erős ügyfél-hitelesítés bevezetéséhez kapcsolódó további felkészülési idő biztosítása érdekében, lehetővé téve a folyamatban lévő fejlesztések befejezését és az új hitelesítési eljárások, eszközök bevezetését minden ügyfél számára.

Jelenleg az EBA vezetésével annak feltérképezése folyik európai szinten, az egyes tagállamokban, így Magyarországon is, hogy szükséges-e egyedi, korlátozott tartalmú addicionális felkészülési idő biztosítása és amennyiben igen, ez mennyi időt jelent. A felmérés keretében folyamatban vannak a konzultációk a pénzforgalmi szolgáltatói szektor legjelentősebb szereplőivel (hitelintézetetekkel, nemzetközi kártyatársaságokkal, kereskedőkkel)” – közölte az MNB.

A hírportál értesüléseit a Bankszövetség is megerősítette, hozzátéve, hogy „mivel a PSD2 erős ügyfélhitelesítési megoldásait több esetben külső és gyakran nemzetközi partnerek szolgáltatásainak igénybevételével valósítják meg a bankok, és ezen partnerek kapacitásai európai szinten váltak információink szerint szűkössé, így hazánkban is indokolt lehet türelmi időszak igénylése. Ennek megalapozott mértékét a piaci helyzetkép felmérése után lehet összegezni. Emellett folyamatosan figyelemmel kísérjük az európai helyzetet is”.

A lap szerint az új, szigorúbb hitelesítési eljárás bevezetésére elsősorban az érintés nélküli, vagyis az online fizetésekkel kapcsolatos csalások kiszűrése miatt van szükség, ugyanakkor mivel a bankkártyás fizetés jelenleg viszonylag biztonságosan működik, ezért nincs elméleti akadálya az új hitelesítési protokoll későbbi bevezetésének.

Az viszont további bonyodalmakat okozhat, hogy a felügyeleti szerv, jelen esetben az MNB nem adhat egységes határidőt a felkészülési időszak meghosszabbítására. Így előfordulhat, hogy egyes szolgáltatók előbb, míg mások később vezetik be az új ügyfél-hitelesítési rendszert, amely fennakadásokhoz vezethet a türelmi időszak során lebonyolított tranzakciókban.

Az egyes bankok felkészülési stratégiájáról bővebb információ az eredeti cikkben olvasható.

Forrás: Portfolio.hu
Kelt: 2019-08-13