Pécsi Tudományegyetem: Túl magasak a követelmények az egészségtudományi szakokon
Amennyiben érdemi elmozdulás nem történik a szabályozásban, akkor megszűnhet az ápoló, mentőtiszt, szülésznő, illetve védőnő képzés – írja a Weborvos.hu Oláh András, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának (ETK) nyilatkozatát idézve.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara (ETK), amely az egyetem életében mind képzési kínálatát, mind hallgatói létszámát tekintve meghatározó szerepet tölt be, 2019 szeptemberétől kezdi meg 30. jubileumi tanévét – írja a bama.hu regionális hírportál cikke alapján a Weborvos.hu.

„Az ETK eredményes általános felvételi eljárást tudhat maga mögött, hiszen a karon 2019 szeptemberében összesen 1084 hallgató kezdheti meg tanulmányait” – mondta el Oláh András, a kar dékánja. Mára közel 250 fő folytat tanulmányokat az angol nyelvű programjaikon a világ 39 országából. A 2019-es idegen nyelvű felvételi eljárásban már 120 fő került felvételre az első évfolyamra.

„Komoly kockázatokkal kell szembenéznie mind a felsőoktatásnak, mind az egészségügyi ellátórendszernek jövő évtől” – véli a dékán. 2020-tól ugyanis bemeneti feltételként egy érettségi tantárgyból emelt szintű érettségi vizsgát, valamint a középfokú B2 nyelvvizsgát kell teljesíteniük a jelentkezőknek.

A mindkét bemeneti feltételnek eleget tevő jelentkezők aránya viszonylag alacsony, ezért amennyiben érdemi elmozdulás nem történik a szabályozásban, akkor a legtöbb egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézményben megszűnhet többek közt a hiányszakmák közé tartozó ápoló, mentőtiszt, szülésznő, illetve védőnő képzés, holott a szigorodó felvételi követelmények ellensúlyozására a kormányzat vitathatatlanul nagy energiát fektetett az elmúlt időszakban a különböző támogatási programok, ösztöndíjrendszerek megteremtetésére és bővítésére – idézte a bama.hu cikkét a Weborvos.

Az eredeti cikk az alábbi címen olvasható.

Forrás: weborvos.hu/bama.hu
Kelt: 2019-08-09